22.3.2019. 14:56
1
Održano ročište: Uhapšeni u akciji 'Kasa' tvrde da su zarađivali 2.000 KM mjesečno
U Općinskom sudu u Sarajevu danas je održano ročište u predmetu ''Kasa'' na kojem se raspravljalo o prijedlogu Tužilaštva za pritvor Ines Juretić i Olega Krautblatta, koji se terete za zloupotrebu položaja u vezi s utajom poreza.

Osumnjičeni Krautblatt i Juretić, tačnije bivši direktor i sadašnja direktorica firme ''Inspirit'' d.o.o., osobe su koje su iznajmljivale softverski program ''Inspirit Gastro'', koji je omogućio da se Poreznoj upravi ne prikaže stvarno stanje prometa i zbog toga je za njih predložen pritvor. 

Na današnjem ročištu za određivanje mjera zabrane za 11 osoba koje su osumnjičene u predmetu "Kasa" advokati optuženih su se složili sa predloženim mjerama koje je predložilo Tužilaštvo KS.

Ipak, Općinskom sudu u Sarajevu je upućena molba da se optuženima dozvoli sastajanje sa članovima porodica koji su osumnjičeni ili se smatraju potencijalnim svjedocima s obzirom da se neki ugostiteljski objekti vode kao porodični posao.

Branjenici su upozorili kako veliki broj porodica ovisi o opstojnosti ugostiteljskih objekata koji su sada, kako su naveli zatvoreni, te se moli da se zbog toga ubrza proces istrage i ispitivanja svjedoka. Jedna od mjera koje je Tužilaštvo zatražilo je i zabrana poslovanja, čime bi mogla biti ugrožena radna mjesta.

Svi optuženi su se izjasnili da njihova mjesečna primanja iznose 1.500 KM, dok je jedan od vlasnik naveo da on ima 2.000 KM.

Tužilaštvo je kazalo da su u dosadašnjoj fazi istrage provedene posebne istražne radnje te da u posjedu imaju veći broj razgovora osumnjičenih. Tužilaštvo je pojasnilo da je u periodu 2014. do 2018. direktor firme "Inspirit'' d.o.o., koja se bavila servisiranjem fiskalnih uređaja, direktor bio Oleg Krautblatt, u periodu 2018. do momenta hapšenja funkciju direktorice spomenute firme obnašala je Ines Juretić.

Na današnjem ročištu Tužilaštvo je otkrilo da je Oleg pravio programe i softvere koji su omogućavali korisnicima ugostiteljima brisanje određenih stavki prilikom izdavanja fiskalnih računa. Firma ''Inspirit'' d.o.o. je prodavala poseban softver tzv. Inspirit Gastro ugostiteljskim objektima širom entiteta Federacija BiH.

Specijalizirani program je napravljen po principu "kratkog i dugog klika". To znači da, ukoliko osoba koja želi isprintati fiskalni račun za prodaju proizvoda pomoću "dugog klika", odnosno zadržavanja tipke, čini prihode nevidljivima, iako je inspektorima izgledalo sve prema zakonu.

Tužilaštvo je kazalo da su osumnjičeni pokazali posebnu upornost u činjenju krivičnih dijela.


(NAP/Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.