23.3.2019. 10:47
2
Kako srpski analitičari i diplomate tumače Erdoganovu izjavu o "ljuljanju islamskog svijeta i BiH": Neki bi voljeli da vide novi Bosfor na Drini ili preko Drine!
Politikolog Nenad Kecmanović rekao je da treba ozbiljno shvatiti "prijetnje" turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će se, ako se poljulja Turska, poljuljati i dobar dio islamskog svijeta od Sirije, Iraka, Jemena, Libije, sve do Mjanmara, ali i BiH.

"Kada je riječ o BiH, bošnjački narod bi veoma emotivno reagovao jer, kako je rekao bivši reis-ul-ulema Mustafa Cerić, `Turska je bošnjačka matica`, i oni je sasvim osnovano tako i doživljavaju", rekao je Kecmanović za "Sputnjik".

On je ocijenio da bi se bošnjačka politička elita, međutim, našla u raskoraku između SAD, odnosno NATO-a i s druge strane Ankare, "gdje stoluje veliki porodični prijatelj Bakira Izetbegovića". 

"Dodajte tome još veći broj sljedbenika islama porijeklom sa Bliskog istoka i da se Erdogan sve više predstavlja kao panislamski lider, onda njegove prijetnje i nisu baš sasvim neozbiljne", kaže Kecmanović. 

Na pitanje šta to ljulja Tursku što bi moglo da zaljulja i BiH, on podsjeća da se Erdogan, nakon neuspjelog puča za koji sumnjiči SAD, okrenuo vojnoj i ekonomskoj saradnji sa Rusijom, koju Zapad vidi kao "maligni ruski uticaj". 

"SAD su pogotovo nabavku ruskog protivraketnog sistema doživjele kao provokaciju i Erdoganu nedavno uputile ultimatum da obustavi njegovu nabavku, na šta je turski predsjednik lakonski odgovorio da je taj posao već završen", podsjeća Kecmanović. 

Za diplomatu Darka Tanaskovića, koji je svojevremeno bio ambasador Srbije u Turskoj, riječ je o izjavi koja je potpuno u Erdoganovom maniru i ne bi trebalo više ikoga da iznenadi. 

"Ne postoje realne šanse da Turska bude šampion islama u svijetu, s obzirom na duboke razlike među muslimanima, a i njen kapacitet, ali je to takođe kontinuitet u Erdoganovom nastupanju", istakao je Tanasković. 

"To nije kao u 14. ili u 15. vijeku, ali postoji konstanta prema kojoj Turska smatra da joj pripada legitimno pravo da bude značajna država, ne samo na azijskom nego i na evropskom kontinentu... Problem je u tome što bi, izgleda, neki voljeli da vide novi Bosfor na Drini, ili preko Drine", rekao je Tanasković. 

(Srna / Haris Ahbabović)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.