29.3.2019. 9:30
1
Udruženja žrtava rata i porodica nestalih traže da počasni građanin Sarajeva bude Igor Šoltes
Brojna udruženja žrtava rata, porodica nestalih, danas su uputila apel premijeru Vlade Kantona Sarajevo i predsjedavajućem Skupštine KS, Edinu Forti i Elmedinu Konakoviću, da pokrenu proceduru i kroz institucije KS povelju „Počasni građanin Kantona Sarajevo“ dodijele Igoru Šoltesu, zastupniku u Parlamentu Evropske unije.

- Šoltes je prijatelj Bosne i Hercegovine i svojim dosadašnjim angažmanom je vrijedno radio na uspostavljanju saradnje i dobrosusjedskih odnosa u regionu – obrazloženo je u saopćenju Udruženja žrtava svjedoka i genocida.

Dodaje se da je Šoltes svojim odnosom prema žrtvama i istini o dešavanjima u BiH i posebno Sarajevu dao  ogroman doprinos utvrđivanju istine i preživjelim žrtvama omogućio da se u najvećem stepenu ostvari zamišljena međunarodna pravda.

Podsjećaju na amandman koji je Šoltes dostavio Evropskom parlamentu, a u kojem je izjavio da: "Temeljni korak na putu Srbije ka pristupanju EU znači da treba uložiti napore kako bi se postiglo zajedničko razumijevanje prošlih događaja koji su dio evropske povijesti. Nadalje, vanjska akcija EU temelji se i karakterizira poštivanje međunarodnog prava, pa se stoga trebaju uzeti u obzir presude Međunarodnog suda pravde i ICTY-a, koje se ne smiju zanemarivati.“

Apel da povelja „Počasni građanin KS“ bude dodijeljena Igoru Šoltesu potpisuju Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, Udruženje porodica nestalih općine Vogošća, Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš, Organizacija porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba Vrbanja, Kotor Varoš, Udruženje „Žena Podrinja“, Bratunac, Udruženje građanki „Gerd Sumeja“ i Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.