29.3.2019. 13:47
0
Matt Field: Građanima u USK smo rekli da nisu sami
Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matt Field prošle sedmice posjetio je Unsko-sanski kanton kako bi se upoznao šta je Ujedinjeno Kraljevstvo uradilo u tom kantonu u pružanju podrške lokalnim zajednicama, napisao je ambasador Field na svom novom blogu pod nazivom "Niste sami".

On je ocijenio da je iz sastanaka sa lokalnim predstavnicima vlasti, uključujući i  premijera kantona i nekoliko načelnika, shvatio veličinu izazova sa kojim se suočava USK. Slučajno, zbog geografskog položaja i odluka koje se donose negdje drugo, našli su se suočeni sa velikim brojem migranata u tranziciji, uključujući i maloljetnike bez pratnje i roditelje sa djecom, koji pokušavaju doći do zemalja Evropske unije, zapisao je Field.

Ambasador Field je istakao da je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) bila među prvima koji su pomogli, sa koordinacijom postojećih i novih opcija za podršku.

Podsjetio je da su se zajedno sa lokalnim vlastima usmjerili na obezbjeđivanje smještaja za migrante kako ne bi boravili u parkovima i šatorima, nego u javnim zgradama prilagođenim za njihov smještaj.

- Lično sam se uvjerio da, zahvaljujući napornom radu velikog broja ljudi, svi migranti su smješteni u sigurne i čiste zgrade, te imaju pristup socijalnim službama, kao i obrazovanju - napisao je ambasador.

Napomenuo je da dok značajniji akteri planiraju dugoročnu podršku, posebno EU koja je prošle godine izdvojila 9,2 miliona eura za BiH a 13 miliona eura za ovu godinu za obezbjeđivanje hrane, odjeće, prekrivača, higijenskih potrepština, zaštite i hitnog smještaja, Ujedinjeno Kraljevstvo je uložilo 565.000 funti (1,2 miliona KM) u projekte koje su građani tog područja podržali, jer su upravo oni osjetili najveći teret migracija. 

- Sa ovim novcem uspjeli smo očistiti park i popraviti spomen-ploče, popraviti javnu rasvjetu, obezbijediti novu sanitetsku opremu, obnoviti stadion i podržati manje projekte kojima se kroz muziku i kulturu jačaju veze unutar zajednice. Shvatio sam i da su intervencije i projekti poput naših, u najboljem slučaju, samo djelimično rješenje. Građani u USK misle da su prepušteni sami sebi, da se sami bore sa problemom koji samo prolazi kroz njihov kanton, i pozdravili su naše projekte jer smo im na taj način rekli "niste sami". A ono što im je zaista potrebno je puno veća podrška ostatka zemlje, državne i entitetskih vlada, kako bi odgovorili na izazove koji su pred njima, od finansijskih do onih vezanih za ljudske resurse - napisao je ambasador Field na svom novom blogu.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.