30.3.2019. 10:11
0
U noći sa subote na nedjelju počinje ljetno računanje vremena
Pomjeranjem kazaljki na satovima za jedan sat unaprijed, sa 02:00 na 03:00 sata, počinje ljetno računanje vremena u Evropi. Ljetno računanje vremena u Evropi trajat će do posljednjeg vikenda u oktobru, kada počinje zimsko računanje vremena.

Odlukom Evropskog parlamenta, naime, od 2021. godine pomjeranja kazaljki više neće biti.  

Slobodan Bubnjević iz Inicijative "Nauka kroz priče" kaže da sve više ljudi govori da to i nije bila najpametnija odluka i trebalo je više slušati naučnu zajednicu.

Dodaje da je zato smišljen čitav niz argumenta da se ta odluka prolongira.  

- To se ne može baš tako lako izvesti jer narušavamo osnovne meteorološke principe o zajedničkom načinu mjerenja - kaže Bubnjević. 

Prema njegovim riječima, zemlje na jugu Evrope, kao i zelje koje se nalaze na istočnom djelu svojih vremenskih zona trpjet će razne posljedice ukoliko se zadrže u zimskom vremenu. 
Kaže da će komisija u Beču saslušti prijedloge zemalja i dati sugestiju. 

Prelazak na ljetno i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježen 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope radi uštede energije, jer se period dnevnog svjetla sa ranih jutarnjih sati premješta na večernje, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.