8.4.2019. 8:39
0
Field: Ponuda NATO-a za predavanje ANP-a je prilika, a ne prepreka za BiH
Ponuda NATO-a za predavanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) je prilika, a ne prepreka za BiH, ocijenio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" britanski ambasador u BiH Matthew Field.

Znam da postoje različita mišljenja o NATO-u, posebno po pitanju članstva. Ta odluka je u rukama građana BiH. Ali, ono o čemu govorimo sada je nastavak pozitivnog, konstruktivnog partnerstva kakvo i druge zemlje imaju sa NATO-om. Srbija je dobar primjer u ovom slučaju. Ova vrsta partnerstva može uključivati planiranje i upravljanje civilnim, kriznim i vanrednim situacijama, borbu protiv terorizma, cyber-sigurnost i istraživanja, a to je na BiH da odluči - kaže Filed.

Kada se jave razlike u mišljenjima, britanski ambasador očekuje da će se takva pitanja riješiti putem zrelog i konstruktivnog dijaloga između političara.

- Ponuda NATO-a za predavanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) je prilika, a ne prepreka za BiH, i sljedeći korak se treba odlučiti putem dijaloga, a ne zauzimanjem stavova. ANP nije članstvo - poručio je.

Što se tiče stranih uticaja u BiH, Field kaže da su sve zemlje dobitku zbog različitih vanjskih veza u međuzavisnom i globaliziranom svijetu.

- BiH je suverena zemlja, sposobna da određuje kako će se vezati sa drugima. Ono što je važno je da njeni lideri razvijaju odnose i donose odluke, uključujući i one finansijske prirode, imajući u vidu dugoročne interese zemlje i svih njenih građana - rekao je, između ostalog, ambasador Field za "Oslobođenje".


(Fena/Admir Oručević)

FieldNATO
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.