10.4.2019. 8:11
0
Godišnjica zločina u Ahmićima
Ubijanje bošnjačkog stanovništva u Ahmićima i Vitezu ove godine bit će obilježeno pod sloganom "Tragamo za istinom i gradimo suživot".

Tim povodom danas će se novinarima u Ahmićima na press konferenciji obratiti organizatori sjećanja na žrtve ovog mjesta u srednjoj Bosni.

Obilježavanje će početi u petak, 12. aprila, u džamiji u Ahmićima, a nastavit će se vjerskim i edukativnim programima do 18. aprila, kada će biti obilježena godišnjica terorističkog napada na stanovnike Starog Viteza cisternom bombom u kojoj su pripadnici HVO-a na Stari Vitez poslali cisternu napunjenu eksplozivom, koja je eksplodirala u Donjoj mahali u Starom Vitezu. Vozač, kojeg su pripadnici HVO-a zarobili i svezali u cisternu, bio je Mujo Šahman.

Centralno obilježavanje bit će organizovano 16. aprila u Starom Vitezu i Ahmićima. Bit će to prvi put da se za žrtve Ahmića i Viteza održi komemoracija. Također, u Ahmićima i Sarajevu istog dana bit će organizovan interaktivni narativ "Ahmići: 48 sati pepla i krvi".

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bili zločini protiv čovječnosti.

Jedan od komandanata HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za učešće u masakrima, ali su novom presudom 2001. oslobođeni optužbi.

Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, a naročito zbog zločina u Ahmićima 16. aprila 1993. godine oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, bosanskog Hrvata Miroslava Cicka Bralu na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam osam godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.