15.4.2019. 12:59
0
Draško Stanivuković predlaže zakon o zaštiti prava na slobodu i život bez straha
Partija demokratskog progresa (PDP) predložit će Nacrt zakona o zaštiti prava na slobodu i život bez straha i izmjene i dopune Krivičnog zakonika, kojim bi novinari dobili dodatnu zaštitu, najavio je danas poslanik te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković.

Kaže da zakon o zaštiti prava na slobodu i život bez straha tretira termin krivičnog djela zastrašivanja i vrijeđanja koji je nekada bio definisan Krivičnim zakonikom. 

- Svako lice koje zastrašuje, prijeti i koristi svoju službu i poziciju da bi vrijeđalo može da bude kažnjeno prema ovom prijedlogu zakona, i to na osnovu tužbe za naknadu štete, kao i da odgovara krivično - pojasnio je Stanivuković novinarima u Banjoj Luci.

Tvrdi da je to "odgovor naroda" na najavljene zakone MUPRS-a u vezi s javnim redom i mirom i policijom.

Izmjene Krivičnog zakonika RS-a su, kako je naveo, u vezi sa zaštitom novinara u vršenju službene dužnosti. 

Pojašnjava da su članu 161 Krivičnog zakonika dodali član 161a, u kome se navodi da će svako ko ugrozi sigurnost novinara ozbiljnom prijetnjom da će ga lišiti života ili teško povrijediti, biti kažnjen novčano ili kaznom zatvora do tri godine. 

- Očekujemo da i poslanici vladajuće većine podrže ova rješenja, posebno ovaj zakon koji se odnosi na novinare – naveo je Stanivuković.

Predložene zakone će ove sedmice uputiti u redovnu skupštinsku proceduru.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.