17.4.2019. 20:59
0
U parlamentu RS počela rasprava o rezervnom sastavu policije
U Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) večeras je počela rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Iz MUP-a RS tvrde da će to doprinijeti podizanju bezbjednosti na viši nivo, a naročito, kako su dodali, u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize, dok su bošnjački političari kritikovali namjere formiranja rezervnog sastava policije.

Zakonom je propisano da će policija rezervnog sastava imati ista ovlaštenja kao i policijski službenici redovnog sastava, a mijenjaju se i pojedina ovlaštenja direktora policije.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ne smatra da postoje razlozi da RS ima rezervni sastav policije, jer taj bh. entitet u ovom trenutku ima oko 7.000 zaposlenih u MUP-u od kojih je svega oko 350 Bošnjaka i još manje Hrvata.

- Rezerverni sastav policije ne treba građanima, već politici koja se provodi - rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač tvrdi da nema apsolutno ništa protiv da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ili bilo koji kanton u Federaciji BiH uspostavi rezervni sastav policije.

Potvrdio je da će rezervni sastav policije u RS-u brojati 20 posto pripadnika od ukupnog broja redovnog sastava, a to znači da bi u tom entitetu moglo da bude oko 1.000 pripadnika rezervnog sastava, koji, kako kaže, neće odmah u startu svi biti regrutovani, već njih 100-200, kako bi prošli obuku, dobili uniformu i bili plaćeni kada budu pozvani na izvršenje zadatka.

Kazao je i da će im naknada iznositi 80 posto prosjećne plaće u RS-u, zavisno koliko dana će biti angažovani.

Entitetski premijer Radovan Višković je ranije rekao da će sredstva za rezervni sastav policije biti planirana tek u budžetu za narednu godinu.



(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.