19.4.2019. 15:15
0
Vlada Brčkog usvojila godišnji plan gazdovanja šumama
Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je prijedloge odluka o usvajanju godišnjih planova gazdovanja šumama u privatnom vlasništvu i šumama u vlasništvu Brčko distrikta BiH za 2019. godinu.
Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zoran Gajić rekao je da ovakav usvojeni plan omogućava upravljanje, korištenje, čuvanje i zaštitu šuma u Distriktu.

"Cilj jeste da se uspostavi sistem koji omogućava da šumu na pravilan način upotrebljavamo i koristimo jer je šuma od općeg interesa i kao takva treba da bude zaštićena. Pošumljavanje se vrši putem tenderske dokumentacije koja je obnovljena i slijedi izbor izvođača", rekao je Gajić.

Dodao je da je u budžetu Brčko distrikta BiH za pošumljavanje privatnih šuma predviđeno 20.000 maraka, a pošumljavanje šuma u državnom vlasništvu 15.000 maraka.

"Predviđena su i sredstva za unapređenje šuma, u iznosu od 40.000 maraka, kako bi se općekorisna imovina Distrikta koristila na najbolji način", dodao je Gajić.

Novina koja je predložena na sjednici Vlade prilikom usvajanja spomenutih planova jeste da se učenici osnovnih i srednjih škola uključe u sistem pošumljavanja i pomognu unapređenju šuma.

Inače, Brčko distrikt BiH u privatnom vlasništvu ima 8.500 hektara šume, a u državnom 3.300 hektara.

U nastavku 60. redovne sjednice Vlada je odobrila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine.

Također, odobren je i Program utroška sredstava tekućih grantova za period od 1. aprila do 31. decembra 2019. godine u Kabinetu gradonačelnika – III. dio, kao i Program utroška sredstava tekućih grantova u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu za 2019. godinu – II. dio.

Vlada je dala saglasnost za angažovanje tri izvršioca za obavljanje posebnih poslova u Inspektoratu Brčko distrikta BiH, kao i četiri izvršioca u Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, saopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.