19.4.2019. 13:04
2
Edin Forto o Sarajevu: Nismo ni primjetili da živimo u prljavom gradu sa redukcijama vode i vrlo lošim javnim prijevozom
Vlada Kantona Sarajevo organizirala je i pokreće veliku akciju pod nazivom “Vrijeme je da čistimo“ u okviru koje će dodatno na dva mjeseca biti zaposleno 600 osoba

Premijer KS Edin Forto je na konferenciji za novinare održanoj u parku kod zgrade Vlade Kantona Sarajevo kazao da je do ove akcije došlo zato što su komunalne usluge počele propadati.

- Nismo ni primjetili da živimo u prljavom gradu sa redukcijama vode i vrlo lošim javnim prijevozom. Postoji tu neko nezadovoljstvo, ali nikako se tome nije sistemski pristupilo da se to vrati na neki  nivo koji se očekuje od jednog grada. Ono što radimo i započinjemo sutra jeste velika akcija čišćenja koja će trajati dva mjeseca – naveo je Forto.  

Kako je dodao, suština nije u tome da se sve to jednom očisti, nego se o radi o svojevrsnom skeniranju problema.

 -Kroz dvomjesečnu akciju ćemo spoznati obim problema, zašto je ovaj grad prljav, koje su nadležnosti, ko je odogovoran. Mi ćemo to sistemski  prikupiti,objaviti i pobinuti se da nakon te akcije sistemski uvodimo čistoću kao nešto što se podrazumjeva. Poenta je dakle da vratimo čistoću kao standard, a ne da jednom očistimo pa da to opet bude zaprljano u nekom kratkom roku – dodao je Forto.  

Frapantan je podatak, kako je kazao ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić, da u Sarajevu ima gotovo 80 ilegalnih deponija smeća, pa će u prvim danima akcije u  fokusu biti upravo te deponije.

Predviđana je nabavka nove opreme, kontejnera, kanti za otpatke, bit će pojačan rad komunalnih redara i komunalnih inspekcija, u saradnji sa MUP-om posebno u urbanim dijelovima grada radit će se kampanje u vezi nepropisno parkiranih vozila, te uklanjanja olupina, bit će pojačana deratizacija i niz drugih aktivnosti.    

Mandić je napomenuo  da se radi se o interresornom Vladinom projektu, da ovo ministartvo koordinira aktivnosti, te da su uključena i ministarstva unutrašnjih poslova, obrazovanja, prostornog uređenja, zdravstva...

-Cilj nam je podići nivo kvaliteta života zajednički sa građanima koje pozivamo da nam se već od sutra pridruže jer je ovo zajednička akcija – naveo je Mandić.

Direktor Zavoda za zapošljavanje KS Muhamed Bekto predstavio je model upošljavanja 600 ljudi sa biroa tokom dvomjesečne akcije, te dodao da će njihova neto plaća iznositi 800 KM.

Pokretač Facebook stranice „Sarajevo, prljavi grad“ Faris Fejzagić i bh. koordinator globalnog pokreta „Let's Do It“ Junuz Elkaz su naglasili važnost ove akcije, te saradnje vladinog sektora i civilnog društva.

- Otvoreni smo za svaku saradnju i želimo da našoj djeci umjesto parkova i trgova sa smećem ostavimo parkove i trgove sa cvijećem – kazao je Fejzagić.  

(Fena / Haris Ahbabović)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.