21.4.2019. 13:47
0
Kardinal Vinko Puljić poručio: Nema toga parlamenta koji ima pravo na Božije zakone!
Uskrsna misa održana je danas u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu, koju je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

- Koliko god imamo sposobnosti ljudskog razuma, razvoja tehnike ne znamo vrjednovati život. Život koji je dar. Niko od nas nije zaslužio ovaj dar imati, Bog nam ga je dao. Koji put i ne znamo ni zahvaliti, za života, ali ga ne znamo ni čuvati. Ne samo svoj, nego ni tuđi - naglasio je.     

Što čovjek proizvede, kao uspjeh tehnike i svog razuma, često to, kaže kardinal, radi protiv čovjeka.  

- Čovjek nije shvatio vrjednotu života, nego širi smrt oko sebe. Kuda ide čovječanstvo današnje, kojim duhom želi živjeti. Slaveći Uskrs želimo vratiti čovjekovu svijest u dostojanstvo života, u dostojanstvo čovjeka, u ljepotu suradnje s Božijim zakonom - poručio je kardinal Puljić. 

Kaže da je 'problem i moćnika i malog čovjeka što ne misli da on mora biti graditelj dobra, suradnik u kulturi života'.

- Nema toga parlamenta koji ima pravo na Božije zakone. Više nema one prave demokracije koja služi čovjeku, nego demokracija koja služi svom interesu. Zato želimo obnoviti kulturu života, dostojanstvo čovjeka, vrjednotu društva, odgovornost koja slijedi slobodu - naglasio je kardinal Puljić.  

Kardinal Puljić čestitao je katolicima Uskrs te prenio čestitke koje je on dobio od brojnih zvaničnika.   

Katolici u cijelom svijetu danas slave Uskrs, najveći i najstariji kršćanski blagdan koji se slavi u spomen na Kristovo uskrsnuće, njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom.

Blagdan Uskrs se ne slavi svake godine u isto vrijeme. Danas se slavi u prvu nedjelju nakon prvog proljetnog punog mjeseca (uštapa). Budući da prvi proljetni uštap može biti između 22. marta i 25. aprila, to znači da blagdan Uskrsa može pasti samo unutar tog vremena.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.