22.4.2019. 10:40
0
Poslanici NSRS sutra o izmjenama Zakona o javnom redu i miru
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) sutra će u nastavku 4.sjednice razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

Entitetski ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač najavio je ranije da će, najvjerovatnije, biti povučena odredba koja se odnosila na zabranu fotografisanja policajaca.

Za medije, nevladine organizacije i opoziciju bio je sporan član tog zakona, kojim se kao prekršaj javnog reda i mira predviđa „neovlašteno fotografisanje ili snimanje kojim se ometa službenik dok vrši svoje dužnosti".

Iz Delegacija Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini također su izrazili zabrinutost da bi Nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru RS, ukoliko bude usvojen, negativno utjecao na ostvarivanje osnovnih sloboda u RS-u, posebno slobode izražavanja i slobode okupljanja.

Lukač je dodao da namjera MUP-a RS nije bila da bilo koga spriječi, a posebno ne novinare, da rade svoj posao, a sa šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini došli su, kaže, do zaključka da spomenuta norma nije neophodna u zakonu.

U nastavku sjednice razmatrat će se, između ostalog, i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji, kojima se dodatno ukidaju administrativne barijere kada su u pitanju uslovi za nabavljanje oružja.

Bit će riječi o izmjenama i dopunama zakona o uređenju prostora i građenju; socijalnoj zaštiti; razvoju malih i srednjih preduzeća i zaštiti od nasilja u porodici.

Tokom prvog dijela ove sjednice usvojeno je više zakona, među kojima i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim se predviđa rezervni sastav policije i priširenje nadležnosti direktora polciije kada su u pitanju posebne istražne radnje.



(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.