22.4.2019. 22:40
0
Vrhovni sud FBiH o žalbi Tužilaštva KS u slučaju Dženan Memić
Vrhovni sud FBiH u utorak 23. aprila razmatrat će žalbu Tužilaštva KS na prvostepenu oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću koju je izrekao Kantonalni sud u Sarajevu u julu 2018. godine. Presuda Vrhovnog suda očekuje se početkom maja.

Ljubi i Bekriji Seferoviću sudilo se za saobraćajnu nesreću i spriječavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića. Kantonalni sud u presudi je utvrdio da nema dokaza koji ukazuju da je došlo do saobraćajne nesreće u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji kada je pod još nerazjašnjenim okolnostima Dženan Memić zadobio povrede opasne po život. Preminuo je 15. februara 2016. godine na KCUS-u.

Tužilaštvo KS traži od Vrhovnog suda FBiH da se ukine prvostepena presuda i vrati sudu na ponovno odlučivanje.

Tokom sudskog procesa koji je trajao od oktobra 2016. godine do jula 2018. godine utvrđeno je da u noći kada se vršio uviđaj nije pronađena kontakt tačka između vozila i pješaka na šta je upozorio saobraćajni istražitelj Sefedin Škrijelj. On je na to pažnju skrenuo i postupajućem tužiocu Merisu Ćati koji je napustio Tužilaštvo KS usred sudskog procesa Seferovićima. Ovo je bio jedini slučaj u bh. pravosuđu gdje su žrtva i Tužilaštvo bili na suprotnim stranama. 

Kantonalni sud u Sarajevu odbacio je i snimak rekonstrukcije od 13. na 14. juna 2016. godine s obzirom da je sud utvrdio niz propusta, a najvećim dijelom jer je tužilac Sead Kreštalica ispitivao i navodio optuženog na priznanje što nikako nije smio učiniti.

U toj rekonstrukciji optuženi Seferović ne može pokazati mjesto navodnog udara, a svjedok Alisa Mutap pokazuje način kretanja Dženana Memića i nje u noći 8. februara 2016. godine, iako je tužilac pokušava navesti na drugi scenario. Taj drugi scenario naveden je u nalazu vještaka saobraćajne struke Ševala Kovačevića koji je Kantonalni sud odbacio kao „paušalan, nedorečen i neprihvatljiv.“

Kovačević je tvrdio da su se pješaci kretali sredinom kolovoza, a da je nakon navodnog udara Dženan „odbačen osam metara, a da je prije toga Alisu odgurnuo“. Povrede koje su utvrđene na tijelu Dženana Memića ne odgovaraju saobraćajnoj nesreći što je ponovljeno više puta tokom sudskog procesa.

Tužioci u žalbi dalje tvrde kako su na licu mjesta pronađeni tragovi stakla i plastike koji ukazuju na saobraćajnu nesreću, ali ne objašnjavaju kako je od pronađenih šest komada vještaku Jasminu Bijediću dostavljena kesa sa 83 komada stakla!

Nema ni objašnjenja zašto nije izuzeta krvava majica Alise Mutap, ko je obrisao snimke sa hotela Crystal, zašto je sakrivena prva rekonstrukcija izvedena početkom aprila 2016. godine, zašto nikada nije saslušan doktor Alija Čeljo koji je potvrdio da povreda na Dženanovoj glavi nije mogla nastati od udara vozila. Nema objašnjenja ni kako je nestao komad laka (pronađen samo jedan tokom uviđaja!) koji se po strukturi podudara sa dva različita vještačena vozila!

Porodica Memić od samog početka tvrdi da Dženan nije nastradao u saobraćajnoj nesreći kao i da Alisa Mutap, jedini živi svjedok od te noći, zna šta se dogodilo. 
Ni devet tužilaca, na čelu sa Dalidom Burzić koja je imenovana za sudiju Suda BiH i prije isteka mandata na čelu Tužilaštva KS, nije uspjelo odbraniti lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. 

Na slučaju ubistva Dženana Memića počelo je raditi i Tužilaštvo BiH, a u više navrata iskaz je o svim poznatim činjenicama dao otac mladića Muriz Memić. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.