24.4.2019. 16:17
1
Skupština RS ukida prepreke za nabavku oružja
Nacrtom zakona o izmjeni i dopunama Zakona o oružju i municiji dodatno se ukidaju administrativne barijere kada je riječ o uvjetima za nabavljanje oružja, rekao je predstavnik MUP-a RS Srđan Obradović.

Obrazlažući ovaj nacrt zakona u Narodnoj skupštini RS, Obradović je rekao da se ovim zakonskim rješenjem brišu zakonske odredbe koje su kao jedan od uvjeta za nabavljanje oružja propisivale pribavljanje uvjerenja da se protiv osoba ne vodi prekršajni postupak.

On je rekao da ove zakonske odredbe nisu opravdale svrhu u praksi, a istovremeno su građane izlagale dodatnom trošku i gubitku vremena.

Kada je u pitanju oduzimanje oružja fizičkim licima, Obradović je rekao da je te odredbe potrebno drugačije definirati, jer se u praksi pokazalo da se građanima koji su učinili prekršaj u određenim slučajevima i uredno platili novčanu kaznu, primjenom konkretnih odredbi, oduzimalo oružje koje je u mnogim slučajevima predstavljalo porodično nasljeđe, trofej ili slično.

- Predložena su zakonska rješenja koja će dati mogućnost resornom ministarstvu da cijeni određene slučajeve i svrsishodnost oduzimanja oružja, a to istovremeno neće utjecati na sigurnost osoba i imovine - zaključio je Obradović.

U Narodnoj skupštini RS u toku je redovna pauza do 17 sati.


(SRNA/Amila Alijagić)

RSOruzje
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.