24.4.2019. 22:36
0
Besana noć za rudare u Banovićima
Nezadovoljstvo rudara ekskaliralo je jutros kada su shvatili da su njihove plaće dodatno smanjene za iznos od 150 do 200 KM
Nezadovoljni radnici RMU "Banovići" nastavljaju s protestom ispred Direkcije rudnika, a sada su blokirali i prugu. Njih oko 200 nalazi se na pruzi koja prolazi odmah pored Direkcije i kažu da ne žele otići dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

- Mi smo tu od jutros i nećemo otići dok se naši zahtjevi ne ispune. Sada nas je tu oko 200 i očekujemo da nam se priključi i treća smjena - rekao je za Faktor rudar Edin Ikanović.

Nezadovoljstvo radnika ekskaliralo je jutros kada su radnici shvatili da su njihove plaće dodatno smanjene za iznos od 150 do 200 KM. Gotovo cijela prva smjena došla je pred Direkciju rudnika sa tri zahtjeva, a to je revizija zadnje plaće, povećanje plaće i toplog obroka.

- Mi više nećemo lažna obećanja. Nećemo otići dok ne dobijemo napismeno ono što tražimo. Dokle sve ovo može trajati niko ne zna - rekao je Ikanović.

Prema riječima radara, specijalna jedinica MUP-a TK došla je na intervenciju nakon blokade pruge, ali su se povukli kada su se pojavile kamere BHT-a.

Rudar koji radi u jami RMU "Banovići" zaradi između 750 i 800 maraka s noćnim radom, a ta primanja su s posljednjom plaćom smanjena. Rudari u vanjskom krugu zarade od 550 do 600 maraka.

Upravu rudnika čine Kukiću odani kadrovi, redom članovi njegove nedavno osnovane stranke PDA, koja je još na vlasti u Tuzlanskom kantonu, a pretendira to biti i u novom mandatu, piše Faktor.

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.