25.4.2019. 19:50
0
Muftija banjalučki: Džamije su simboli opstojnosti jednog naroda
U sklopu Manifestacije "Dan džamije i džemata", u haremu Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci održan je okrugli sto "Pečat u vremenu, tragovi ljudske opstojonosti i njegove refleksije".

O toj temi govorili su muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović, profesor dr. Muhamed Hamidović, učesnik izgradnje Ferhat-pašine džamije, te profesor Vahdet-ef. Alemić, imam medžlisa Islamske zejednice Banja Luka.

Muftija Abdibegović govorio je o džamijama koje su tragovi duhovnosti i simboli opstojnosti jednog naroda, kao i o kidanju duhovnih poveznica. 

Profesor Vahdet-ef. Alemić u svome izlaganju je govorio o sociološkoj dimenziji i značaju džamije Ferhadije, a prof. dr. Muhamed Hamidović, kao učesnik u izgradnji govorio je o svome iskustvu izgradnje tog značajnog vjerskog objekta. 

U Banjalučkom muftijstvu, 23.aprila je počela manifestacija "Dani džamija i džemata", kao podsjećanje na 7. maj 1993. godine kada je porušena banjalučka Ferhadija.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.