26.4.2019. 10:43
0
Lijepa priča o dječaku iz Jablanice
Rad Denisa Avdića, učenika iz Jablanice (14), kojim je predstavio multikulturalnost i ljepotu tradicije naše zemlje prije dvije godine je pobijedio u Azerbejdžanu (Baku), a nakon toga je uslijedio prošlogodišnji uspjeh u New Yorku, gdje je osvojio zlatnu medalju u konkurenciji od 6000 radova, i to je nešto o čemu su svi mediji izvještavali,

Glavna nagrada, pored medalje i plakete je i stub mira, koji se dodjeljuje onima koji daju svoj doprinos širenju ideja o miru. Stub mira će biti postavljen u toku svečane ceremonije u Denisovoj školi, 30.04. 2019. godine. Stub mira je već postavljen u više od 180 zemalja svijeta, pored piramida u Egiptu, Pentagonu, sjedištu UN-a, na Mont Everestu. Osim toga, posebna čast je i certifikat kojim se potvrđuje da je u Denisovu čast na afričkom kontinentu posađeno 10 stabala. 

No Denis ni tu nije stao. Naslikao je ”Priču o Bosni” koja je na prestižnom UNESCO-ovom takmičenju u martu ove godine Francuskoj na kojem je bilo prijavljeno 2.600 radova iz 68 zemalja osvojila treće mjesto. “To je priča o mojoj zemlji, o hrabrosti, ponosu i prijateljstvu. Predstavio sam sarajevsku Hagadu, dragocjeni simbol tradicije, koja nam priča priču o hrabrim ljudima koji su odlučili da rizikuju sopstvene živote za vrijeme ratova u Bosni, da bi je spasili. Povelja Kulina bana je simbol bosanske državnosti iz 12. stoljeća. Tragovi prošlosti uklesani u kamenu, bosanski stećci, govore nam o životu naših predaka sa podignutom desnom rukom, simbolom prijateljstva. Stari most u Mostaru predstavlja simbol prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, povezujući ljude. Bosanski ljiljan, simbol srednjovjekovne Bosne, je simbol moje zemlje i danas, i simbol bosanske budućnosti.” Više na linku https://www.mreza-mira.net/vijesti/razno/nova-denisova-uspjesna-prica/

I kao šlag na tortu, prije nekoliko dana Denis je na takmičenju koje je organizirao Mizyal Gallery and Museum Gaziantep u Turskoj u konkurenciji od 5.800 radova iz 25 zemalja osvojio zlatnu medalju, u kategoriji 13-19 godina. Izabrao je temu ''Tradicija, kultura i prirodne ljepote moje zemlje''. Predstavio je spoj kulture i tradicije svih naših naroda na jednom mjestu, kao i prirodne ljepote, od Mostara i Blagaja, preko Ramskog jezera, pješčanih piramida u Foči, do vodopada u Jajcu. Dimenzije rada su bile ograničene, 25cmx35cm, tako da je na tako malom prostoru stalo dosta ljepote koje nekada nismo ni svjesni.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.