26.4.2019. 15:31
0
Aida Obuća iz SDA je nova premijerka BPK!
Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na petoj vanrednoj sjednici većinom glasova danas je imenovala novi saziv kantonalne Vlade.

Prva premijerka u historiji ovog kantona je Aida Obuća (SDA), ministar zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih lica je Eniz Halilović (SDA) dok je za ministricu za pravosuđe, upravu i radne odnose imenovana Nataša Danojlić (SDA).

Ministar finansija je Šemso Muslić (NBL), a ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline je Bojan Krunić (NBL). Edin Aganović iz Stranke za BiH novi je ministar za boračka pitanja, Mensad Arnaut iz A-SDA imenovan je za ministra privrede, Nizama Rišljanin iz Goraždanske priče nova je ministrica unutrašnjih poslova. Za ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport imenovan je Arman Bešlija iz Demokratske fronte (DF)

Pojedinačnim izjašnjavanjem, Vlada BPK imenovana je sa 15 glasova za, sedam protiv i jednim suzdržanim glasom.

Tome je prethodila žustra rasprava koju je inicirala Liberalna stranka Goražde optužujući parlamentrnu većinu za kršenje Ustava, Poslovnika i zakona, uz tvrdnje da je Srbima kao konstitutivnom narodu onemogućeno učešće u radu zakonodavne vlasti, odnosno rukovodstvu skupštine koje smatra nelegalnim.  

Dvotrećinskom većinom Kluba Srba na Odluku o imenovanju premijera BPK i odluku o potvrđivanju Vlade BPK pokrenuta je procedura zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Edita Velić istakla je da se pitanje prava Kluba Srba kroz kantonalni parlament tretira već dva mjeseca uz kontinirane pozive predstavnicima ovog naroda da ispune svoju ustavnu i poslovničku obavezu. Poziv u ime Skupštine BPK Goražde uputila im je i danas uz preporuku da zatraže nastavak konstituirajuće sjednice na kojem će se izvršiti konstituisanje Kluba Srba.

Nakon što su premijerka i ministri Vlade BPK Goražde dali svečanu izjavu, uslijedila je pauza u radu kantonalnog parlamenta do 14 sati, kada će premijerka Aida Obuća predočiti ekspoze.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.