28.4.2019. 14:49
4
Slučajevi Kasa i Kasa 2: Ugostitelji utajili više desetina miliona KM
Općinski sud u Sarajevu produžio je pritvor za još dva mjeseca Olegu Krautblattu i Ines Juretić, osumnjičenima za računarske prevare u predmetu "Kasa", potvrdila je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Njima je prvobitno određen jednomjesečni pritvor nakon hapšenja 21. marta zbog opasnosti od bjekstva, da bi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i ponoviti krivično djelo. Kraublatt i Juretić se sumnjiče da su prodavali poseban softver tzv. "Inspirit Gastro" ugostiteljskim objektima širom entiteta Federacija BiH, a koji je ugostiteljima omogućavao utaju poreza preko lažiranja fiskalnih računa. 

U istom slučaju privedeni su poznati sarajevski ugostitelji koji su u potpunosti priznali izvršenje krivičnog djela. Prema pet osumnjičenih Nedžadu Rašidagiću (Metropolis), Edinu Vreti (Kibe Mahala), Željku Ljubasu (Luka), Nejri Ibrović (Montana) i Šaćiru Čediću (Vatra) određene su mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja s osumnjičenim, svjedocima, odnosno konobarima i zabranu prilaska objektima. Mjere zabrane određene su i vlasniku restorana Una Bakiru Hadžiću. 

Polovinom aprila jednomjesečni pritvor određen je Edinu Migiću i Ameli Ahmetspahić, šefu i šefici ugostiteljskog objekta Metropolis, koji su uhapšeni u sklopu nastavka akcije "Kasa". Migić i Ahmetspahić sumnjiče se za krivična djela sprečavanje dokazivanja i davanje lažne izjave.

Iz Tužilaštva KS bez detalja o predmetu Kasa. Navode da je istraga u toku. Za sada je nepoznato i koji iznos novca nije prijavljen Poreznoj upravi i kolika je šteta po Budžet FBiH. 

Tokom ročišta za određivanje pritvora, tužioci su istakli da je program Inspirit Gastro napravljen 2014. godine. Niko ne zna koliko je za četiri godine utajeno novca, niti broj ugostiteljskih objekata koji su se služili modifikovanim programom po principu "kratkog i dugog klika", a koji nisu obuhvaćeni akcijama Kasa i Kasa 2. 

Samo nekoliko dana poslije akcije Kasa, SIPA je realizirala akciju Kasa 2 po naredbama Osnovnog suda u Sokocu i Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu. Pretreseni su poznati ugostiteljski objekti ribnjak Toplik, restoran Bob Exclusive, Cafe Bar Pegi Jahorina, restoran Garden Sumbulovac Pale, apartmani Maxwel Jahorina, vila Bela Jahorina, kao i u Računovodstveni servis Pejović Pale. Slobode je lišeno šest osoba koje se sumnjiče da su počinile krivično djelo iz člana 264. stav (1) KZ Republike Srpske „Utaja poreza i doprinosa“, „Pomaganje“ i krivično djelo „Kompjuterska prevara“. Osumnjičene osobe terete se da su umanjivale promet i na osnovu toga prijavljivale lažne poreske prijave te plaćale manji porez. Ugostitelji su priznali izvršenje djela.

Iako još uvijek traje istraga koja će pokazati razmjere ove finansijske prevare, nezvanično se navodi da je riječ o desetinama miliona maraka. Upućeni u ovaj predmet tvrde da je riječ barem o približnom iznosu koliko su prijavljivali ovi objekti u proteklim godinama.

Podsjećamo na slučaj hapšenja Adnana Mrkve, Amela Ćapina, Ermina Špilje, Adisa Biberovića, Arifa Malićija zbog porezne utaje teške 3,3 miliona KM. Riječ je o poznatom lancu ćevabžinica Mrkva čiji vlasnici nisu prikazivali stvarni promet, te su oštetili Budžet FBiH i vanbudžetske fondove u periodu od početka 2012. do kraja 2015. godine.


(NAP/Amila Alijagić)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.