7.5.2019. 8:07
0
Dogodilo se na današnji dan
- 1429. Francuska heroina Ivana Orleanska postigla jednu od svojih najvažnijih pobjeda koja je označila prekretnicu u englesko-francuskom 'Stogodišnjem ratu'. Razbijanje opsade Orleansa bila je prva značajna francuska pobjeda koja je označila kraj engleskih pretenzija na osvajanje cijele Francuske.
- 1663. U Londonu otvoreno prvo pozorište pod pokroviteljstvom kralja Charlesa II.

- 1833. Rođen Johannes Brahms, njemački skladatelj koji je, uz komorna djela te crkvena djela kojima je zaokružio bogato stvaralaštvo, autor četiri simfonije, dva klavirska koncerta, violinskog koncerta u D duru, dvostrukog koncerta za violinu i violončelo u a-molu, Njemačkog requiema, brojnih solo pjesama te drugih skladbi.

- 1840. Rođen Petar Iljič Čajkovski, ruski skladatelj po glazbenom izrazu kasni romantičar koji prožima svoja djela ruskim duhom u melodiji i sadržaju opera među kojima su najpoznatije Evgenij Onjegin i Pikova dama, te brojna druga remekdjela među kojima baleti Labuđe jezero i Trnoružica.

- 1892. Rođen Josip Broz Tito, jugoslavenski državnik. Smatra se jednom od najvažnijih osoba 20. stoljeća i uopće povijesti na područjima bivše Jugoslavije. Jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih.

- 1901. Rođen Gary Cooper, ameriki glumac poznat po tihom, nenametljivom glumačkom stilu koji je posebno odgovarao vesternima u kojima je nastupio. Pet puta je nominiran i dva puta je dobio Oscara za najboljeg glumca, a prema istraživanju Američkog filmskog instituta 11. najveća muška filmska zvijezda svih vremena.

- 1915. Njemačka podmornica U-20 potopila luksuzni britanski putnički brod RMS Lusitania na kojemu je od 1.198 stradalih putnika, poginulo i 128 Amerikanaca što je bio ključni moment za okretanje mišljenja američke javnosti prema uključivanju u I. svjetski rat. 

- 1988. Daimler-Benz, proizvođač Mercedes-Benza, za 40 milijardi dolara kupio američki Chrysler i u najvećem industrijskom spajanju u povijesti, formirao korporaciju DaimlerChrysler. 

- 1996. Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Haagu počelo je suđenje bosanskom Srbinu Dušanu Tadiću, prvo suđenje za ratni zločin poslije Nurnberga i Tokija. Osuđen je na 20 godina zatvora.

- 2013. Umro Mato Ergović, hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac. Veći dio glumačke karijere proveo je u zagrebačkome Gradskom dramskom kazalištu Gavella. Stamenog držanja i ruralnoga nastupa, odigrao je mnoge (uglavnom epizodne) uloge na filmu, televiziji i u kazalištu.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.