7.5.2019. 14:26
0
Karadžić kažnjen zbog telefonskog uključenja u tribinu u Podgorici
Sekretar međunarodnog suda u Hagu kaznio je bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, osuđenog na doživotni zatvor, zbog toga što se, bez odobrenja, telefonom iz pritvora u Sheveningenu uključio u jednu javnu tribinu u Crnoj Gori.

Kako je danas saopštio taj sud, svi neprivilegovani Karadžićevi telefonski razgovori biće prisluškivani u narednih sedam dana i o njima će biti sačinjene bilješke.

Sudski sekretar naložio je i da retroaktivno budu preslušani telefonski razgovori koje je Karadžić vodio od 1. maja.

Karadžić se 3. maja telefonom uključio u tribinu održanu u Srpskoj kući u Podgorici, na kojoj je učestvovao i njegov nekadašnji bliski saradnik Momčilo Krajišnik, koji je ranije izdržao dvije trećine kazne od 17 godina zatvora.

Haški sud je, krajem marta, pravosnažno osudio Karadžića (73) na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Hrvata i muslimana širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

Po pravilima suda, pritvorenici u Sheveningenu imaju pravo na privilegovanu, nenadziranu, komunikaciju sa advokatima, ali im nije dozvoljeno da se bez odobrenja uključuju u javne događaje, prenosi N1.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.