9.5.2019. 18:01
0
Subašić i Tahirović dobili odgovor iz Haga: Karadžić nije imao odobrenje za javni istup
Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrnica i Žepa pisali su nedavno Olufemiju Eliasu, sekretaru Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove gdje su izrazili zabrinutost i frustriranost kontinuiranim sramnim ponašanjem osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića koji se nalazi u pritvorskoj jedinici Ševeningen.

Pismo je vezano za činjenicu da se ratni zločinac  Radovan Karadžić javio telefonom iz Haaga i sudjelovao u tribini u Crnoj Gori koju je vodio drugi ratni zločinac Momčilo Krajišnik. 

Na odgovor nisu dugo čekali,  a u njemu ih Olufemi Elias obavještava da je u skladu s važećim Pravilnikom o pritvoru i Pravilnikom o nadzoru posjeta i komunikacije sa pritvorenicima,
naložio upravniku Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija da presluša i rezimira neprivilegovane telefonske razgovore pritvorenika Karadžića tokom posljednjih pet dana, od 1. maja 2019.
uključujući i taj datum. 

„Pored toga, kako bi se umanjio rizik od mogućeg ponavljanja prekršaja u budućnosti, upravnik će takođe slušati i rezimirati buduće neprivilegovane telefonske razgovore Karadžića,
počevši od 6. maja 2019., za period od sedam dana. Ova odluka je utemeljena na mogućnosti da je Karadžić mogao počiniti prekršaj kada je, po svemu sudeći, učestvovao u jednom javnom događaju bez odobrenja upravnika. U tom pogledu, uvažavam bojazni koje ste iznijeli i htio bih vas obavijestiti da se preduzimaju koraci kako bi se ispitala ova stvar. Uvjeravam vas da je rješavanje ovog pitanja prioritet za Sekretarijat“, kaže se u odgovoru. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.