14.5.2019. 12:18
0
Velika šteta u 21 mjesnoj zajednici u Banjaluci zbog poplave
Vanredno stanje na području šest banjalučkih gradskih naselja, koje je proglašeno protekle noći, do daljnjeg ostaje na snazi, uz stalno praćenje padavina, vodotoka Vrbasa i Vrbanje i manjih bujičnih vodotoka, saopćio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Na hidroakumulaciji Bočac vodostaj je, kaže, visok i još uvijek je veliko priticanje vode, tako da se može očekivati da će isticanje vode iz akumulacije i dalje biti veliko.

- To ne znači da će na cijelom toku Vrbasa biti povišen vodotok, jer su pritoke u padu, prije svega Vrbanja – kazao je Radojičić nakon jutrošnje sjednice Štaba za vanredne situacije.

Što se samog Vrbasa tiče, na izlazu iz akumulacije u Bočcu, moguće je očekivati da još raste zbog velikog priliva vode u hidroelektranu.

Prijavljene su i evidentirane štete u 21 mjesnoj zajednici, a Radojičić je najavio da će biti formirana komisija za procjenu štete u domaćinstvima.

– Na jednoj lokaciji, i to na ušću rječice Široke u Vrbas u Dervišima, došlo je do ugrožavanja kuća, ali, nasreću, niko nije bio životno ugrožen – kazao je on.

U protekla dva dana na području Banje Luke palo je više od 100 litara kiše po kvadratnom metru, koja je, neminovno, morala izazvati porast bujičnih i većih vodotoka.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.