21.5.2019. 17:19
0
Prezentiran prijedlog Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja HBŽ-a
Završna prezentacija prijedloga dokumenta Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Hercegbosanske županije 2019.-2025. održana je u utorak u Livnu, a predstavlja razvojni dokument u području ruralnog razvoja i poljoprivredno-prehrambenog sektora na temelju kojeg su predložene jasne smjernice, aktivnosti i pravci djelovanja.
Ovaj dokument izrađen je u okviru FAO projekta "Podrška pripremama za planiranje i provođenje pilot projekta ruralnog razvoja u zajednici na području Hercegbosanske županije" GCP/BiH/008/HUN. 

Strategija razvoja poljoprivredne i ruralnih područja Hercegbosanske županije 2019.-2025. ima za cilj izgradnju i razvoj kapaciteta za participativni pristup u načelima i praksama ruralnog razvoja na različitim administrativnim razinama s naglaskom na županijsku i općinsku razinu.

U Hercegbosanskoj županiji poljoprivreda s prehrambenim sektorom ima važnu ulogu u društveno ekonomskom razvoju, rečeno je na prezentaciji te naglašeno da Strategija sa svojom strukturom i predloženim mjerama treba udovoljiti potrebama razvoja ruralnih područja Hercegbosanske županije prema principima suvremenog programiranja razvoja ruralnih područja.

Projekt je financirala Vlada Mađarske, a provodila organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu UNFAO u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije.

Završnoj prezentaciji Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Hercegbosanske županije 2019.-2025. nazočili su ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Ivica Brešić, zatim ministri u Vladi Hercegbosanske županije, Stipan Šarac, Petar Galić, Vasilija Broćata i Hikmet Hodžić, savjetnica predsjednika Vlade za gospodarstvo i financije Ivana Mišković, načelnica Savjetodavne i uzgojno-selekcijske službe Silvija Jozić, predstavnici Grada Livna i općina Bosansko Grahovo i Tomislavgrad, kao i znatan broj poljoprivrednih proizvođača s područja Livna i županije. 

Na početku završne prezentacije nazočne je pozdravio ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Ivica Brešić naglasivši značaj ovog projekta uz zahvalu na financijskoj potpori Vladi Mađarske.

O glavnom ishodu Strategije na završnoj prezentaciji s preporukama govorio je Morten Kvistgaard, viši međunarodni savjetnik za politiku ruralnog razvoja FAO.

Ocijenio je kako su aktivnosti na Strategiji počele su u siječnju i srpnju 2017. godine i ona se temelji na analizi situacije. Među ostalim, predstavio je pet općih ciljeva Strategije i devet mjera ruralnog razvoja. 

Video pozivom glavne rezultate studijskog putovanja o ruralnom razvoju organiziranog u Mađarskoj predstavila je Anetta Szilogyi, savjetnica za ruralni razvoj FAO, a rodnu komponentu projekta, kao i obuku za žene male proizvođače sira o dobrim higijenskim praksama u proizvodnji sireva od nepasteriziranog mlijeka i mliječnih proizvoda i standarda kvalitete Aroa Santiago Bautista, službenica za socijalnu zaštitu FAO. 

Predstavljena je i Studija izvodljivosti o održivom razvoju ruralnog turizma s preporukama koju je radila i predstavila profesorica Suzana Đorđević Milošević, vanjska suradnica i konzultant FAO za ruralni razvoj.

O zdravlju životinja s preporukama govorio je Nihad Fejzić, trener za zdravlje životinja i stručnjak za proširenje FAO-a, dok je Sabahudin Bajramović, nacionalni savjetnik za strateško planiranje ruralnog razvoja u sklopu ovoga projekta predstavio planove ruralnog razvoja Grada Livna i Općine Bosansko Grahovo 2019.-2024. 

 Predstavljeni su i rezultati natjecanja u kvaliteti sira, također organiziranog u sklopu projekta kao i najavljeni grantovi za  male investicije, posebna komponenta projekta koja je provedena Javnim pozivom u ove dvije općine.

 Nakon ovog predstavljanja, na kraju radionice nazočnima se obratio Vlado Pijunović, voditelj UNFAO ureda u BiH i zahvalio na suradnji i dolasku.

(Fena/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.