21.5.2019. 19:00
0
Sidran kod francuskog predsjednika Macrona
Bh. književnik i akademik Abdulah Sidran zajedno sa još tridesetak svjetskih intelektualaca u Parizu je razgovarao sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom.

Susret svjetskih intelektualaca sa predsjednikom Francuske, inicijativa je jednog od najutjecajnijih intelektualaca sadašnjice, francuskog filozofa, pisca i novinara Bernard-Henrija Levyja. 

Sidran je za N1 kazao da su na tom ručku razgovarali o rješavanju problema skretanja Evrope u desno.

"To je bio ručak kod predsjednika Francuske, gospodina Macrona i u toku dvoiposatnog ručka gotovo svi učesnici imali su priliku govoriti o svom viđenju uzroka skretanja evropske inteligencije, naroda, država, vlada... u desno. Razgovarali smo o načinima i mogućnostima da se ono što jeste lijeva Evropa organizuje, kojim putem i kako se tome suprotstavi. U tome su naročito važni izbori koji slijede za Evropski parlament. U okviru tako zadatih međa svako je pričao o stanju u svojoj domovini i onome kako on vidi stanje", kazao je Sidran.

Rekao je da je ukazao na propuste Evrope kada je u pitanju Bosna i Hercegovina devedesetih godina.

"Ono što sam ja ukratko rekao moglo bi se svesti na to da su korijeni ovoga što se danas pokazuje kao drastično desno skretanje cijele Evrope bačeni '92. godine kada je Evropa na primjeru Bosne i Hercegovine odstupila od svojih elementarnih pravila i principa. Nejednakost koja se tada pokazala u standardima dvostrukim, višestrukim prema prostoru i narodima Bosne i Hercegovine danas dolazi na naplatu", rekao je Sidran.

Uz Sidrana na ručku su, između ostalih, bili Claudio Magris (Italija), Fernando Savater (Španija), Jens Christian Grondahl (Danska), Agnes Heller (Mađarska), Rob Riemen (Holandija), Simon Schama (Engleska), Peter Schneider (Njemačka), David Grossman (Izrael), Anne Applebaum (SDA), Adam Zagajewski (Poljska) i drugi.

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.