29.5.2019. 10:15
0
VSTV izabrao Vladimira Špoljarića kao novog predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu: U arhivi 'čeka' 13.000 predmeta
- Vladimir Špoljarić imenovan je za predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu. Imao je ukupno 127 bodova i utvrđeno je da ispunjava sve uslove.

Na sjednici VSTV-a Špoljarić je izlagao svoj ekspoze te je podsjetio da Kantonalni sud u Sarajevu ima ukupno 132 zaposlena, od čega je 42 sudija. Sud ima četiri odjeljenja: krivično, građansko, upravno i privredno odjeljenje.

"Kantonalni sud se finansira iz budžeta kantona. Ove godine smo dobili pojačanje za dva miliona, a ranijih godina sedam miliona budžeta. Iz godine u godinu gomilaju se zaostaci u predmetima. Naslijedio sam 26 hiljada neriješenih predmeta u sudu“, kaže Špoljarić.

On je obaviješten i da ima 13 hiljada predmeta u arhivi koji do danas nisu predati Sudu BiH. Radi se o predmetima Vrhovnog suda koje su dobili 2008. i to su predmeti Višeg privrednog suda.

"Dvoje sudija godinama prikazuju normu kao da su završeni predmeti, ali nisu. Moj opšti utisak, kada sam preuzeo dužnost vršioca dužnosti, je bio nedostatak stručnog osoblja, pogotovo sudija, a bilo je i problema sa prostorom", kazao je Špoljarić.

Sigurnosna situacija u Sudu, tvrdi Špoljarić, nije zadovoljavajuća. Naglasio je i da je najvažniji strateški cilj smanjenje broja predmeta. Po žalbi čekamo da se riješi pet do šest godina zbog čega su, tvrdi, stranke nezadovoljne.

„Treba uspostaviti odgovornost predsjednika Suda i odgovornost predsjednika Vijeća, kazao je Špoljarić.




(Patria / Lejla Trle) 

BiHVSTSV
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.