29.5.2019. 19:10
0
Sastanak u Sarajevu: Ništa od dogovora Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika
Današnji sastanak predsjednika SDA i SNSD-a Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika okončan je bez dogovora o formiranju vlasti, potvrdio je Dodik u izjavi za medije. O tome je obavijestio i ruskog ambasadora s kojim je razgovarao danas u Istočnom Sarajevu.

Dodik je kazao kako je Izetbegović postavio uslov za formiranje Vijeća ministara BiH, odnosno da BiH preda Godišnji nacionalni plan (ANP) u Brisel kao obavezu iz MAP-a, nakon čega bi se pristupilo imenovanju mandatara i ministara. Dodik je odbio takvu mogućnost, navodeći da "SNSD ostaje pri svojim ranijim stavovima da nema uvjetovanje formiranja Vijeća ministara članstvom u NATO".

Izetbegović je ranije izjavio da predaja ANP-a ne znači i članstvo BiH u NATO. 

Nakon današnjeg sastanka teško je očekivati da bi se uskoro mogla formirati vlast na državnom i federalnom nivou što je danas vrlo jasno zatraženo i u Mišljenju Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH. 

Visoki predstavnik EU i šef Delegacije EU Lars Gunnar Wigemark danas je uručio Mišljenje EK članovima Predsjedništva BiH, članovima Kolegija oba doma PS BiH, kao i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću. Istaknuto je kako je neophodno da se BiH kreće ka članstvu u EU ali provodeći sve one preporuke koje se tiču pravne legislative, zaštite ljudskih prava, unaprijeđenja rada pravosuđa.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.