10.6.2019. 10:42
1
Advokati kritikovali Asima Crnalića jer je podržao Milana Tegeltiju
Kolege su kritikovale advokata predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milana Tegeltije, Asima Crnalić, tokom Skupštine Advokatske komore Federacije BiH održana za vikend u Sarajevu, potvrdilo je agenciji Patria više advokata koji su učestvovali na toj skupštini.

Crnalić je ranije optužio Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da je prekoračio ovlaštenja, nakon što je pozvao na sankcije predsjedniku VSTV-a koji se našao u centru pravosudnog skandala.

Iz ureda Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka je saopćeno da je Visoki predstavnik iznenađen odlukom Disciplinske komisije VSTV-a koja je odbila primjenu odredaba Zakona o VSTV-u na jednog člana Vijeća. Ova odluka, ocijenio je Inzko, pruža u praksi nekažnjivost svim članovima Vijeća.

Advokat Crnalić Inzku je poručio da on „nije ovlašten da se miješa u konkretan predmet, a posebno da sugeriše kako bi on trebalo da bude riješen.“

Predsjednik VSTV-a, krovne pravosudne institucije u BiH Milan Tegeltija našao se u centru pravosudnog skandala, nakon što je privrednik iz Velike Kladuše objavio snimak kako inspektoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Marku Pandži daje novac, dok mu Pandža na snimku govori da će tim novcem „potkovati“ predsjednika VSTV-a Tegeltiju, kako bi on utjecao da Tužilaštvo Kantona Sarajevo što prije uzme u rad krivičnu prijavu koju je Alešević podnio protiv više lica, računajući i visokorangirane političare iz Bosne i Hercegovine.

Premda je snimak izazvao proteste građana kao i reakciju međunarodne zajednice, Tegeltija je odbio dati ostavku, dok je disciplinska komisija VSTV-a odbila provesti njegovu suspenziju.

Zbog slučaja „Tegeltija“ advokati su tokom Skupštine Advokatske komore Federacije BiH kritikovali i advokate Vasviju VIdović i Vladu Adamović.

Sarajevski advokat Senad Pećanin ranije je zatražio da advokati stupe u štrajk ukoliko članovi VSTV-a ne podnesu ostavke zbog skandala sa Tegeltijom, ali je Advokatska komora odbila prijedlog Pećanina i pružila podršku VSTV-u i Tegeltiji. Pećanin je optužio da je dio advokata također umiješan u koruptivne radnje u bosanskohercegovačkom pravosuđu.

(Patria / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.