10.6.2019. 18:08
0
Zvizdić o migrantskoj krizi: Potreban angažman OS BiH, vojnici neće biti naoružani
Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić govorio je danas na konferenciji za medije o pitanju migracija u BiH. Podsjetio je na pokušaje Vijeća ministara da se sačuva aspekt humanosti i poštivanja međunarodnog prava, ali i na poruku da BiH neće postati sabiralište migranata na zapadnom Balkanu.

„Situacija u kojoj se nalazimo danas i podaci sa kojima raspolažemo govore da se približavamo našim limitima. Danas smo kao Vijeće ministara BiH i usvojili zaključak kojim upozoravamo da BiH uskoro neće biti u situaciji da se nosi sa tim problemom. O tome ćemo upoznati i naše susjede“, kazao je Zvizdić.

Istaknuo je zaključak koji se odnosi sporazum oko angažiranja dodatnih policijskih snaga, iz entitetskih i kantonalnih policijskih agencija, koje bi bile dodijeljene kao ispomoć Graničnoj policiji i koje ne bi djelovale u širokom graničnom pojasu. Zvizdić je kazao da bi se na taj način zaustavio dolazak ilegalnih migranata ne na zvaničnim graničnim prijelazima već i ilegalnim kojim prolaze i raznim plovilima, kamionima, kombijima.

Sporazum će biti poslan Predsjedništvu BiH da im daju podršku da više stotina policajaca bude ispomoć GP BiH. Zvizdić je kazao da je drugi zaključak angažiranje inženjerskih jedinica OS BiH koji će fizički onemogućiti ilegalne prelaske granice.

„Vojnici neće biti naoružani i bit će angažovani samo u tom pravcu. Mi smo preko GP BiH detektovali koji su to najfrekventniji prelazi za migrante i o tome smo upoznali naše susjede. Do sada je više desetina takvih kriminala otkriveno i procesuirano, ali oni i dalje nastavljaju sa ilegalnim aktivnostima“. 

Od Predsjedništva BiH će biti zatražena saglasnost Ministarstvu odbrane. 

Naredni zaključak je, dodaje, da je neophodno migrantsku krizu ravnomjerno rasporediti na cijeli teritorij BiH.

„Da ne budu migranti samo na teritoriju FBiH već na teritoriji cijele države“.

Kazao je da su vlastima u Unsko-sanskom kantonu ponuđene dodatne policijske snage, kada se to zatraži. 

„Traži se, a posebno sa nivoa RS-a, pojačana kontrola istočne granice. Kada mi pošaljemo sporazum koji podrazumijeva dodatne policijske snage, onda se to osporava. Traži se upravljanje migrantskom krizom, ali da svi budu smješteni na teritoriji FBiH. To su paradoksalni zahtjevi i mi kao Vijeće ministara BiH ne pristajemo na to“, poručio je Zvizdić.

Od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, dodaje, očekuje da pozitivno djeluje na institucije RS-a na postizanju dogovora oko dodatnih policijskih snaga. 

Zvizdić je kazao da je za većinu migranata utvrđen identitet, ali da se treba modernizirati i učiniti efikasnijom kompletna zakonska legislativa koja se odnosu na pitanje azila.
Maksimalno se mora povećati sigurnost istočne granice u slučaju priliva migranata da se pokuša zatvoriti granica BiH na način povećanja policijskih snaga. 

„Od januara 2018. do danas je u BiH ušlo preko 30.000 migranata. Prema podacima naših relevantnih agencija, u BiH se uvijek nalazi između četiri i četiri i po hiljade migranata“, kazao je Zvizdić.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.