15.6.2019. 14:00
0
Akademik Duraković: Migrantska kriza kao krunski argument za razbijanje BiH
Kranji cilj migrantske krize u Bosni i Hercegovini je stvaranje pretpostavki i ''argumenata'' za disoluciju tzv. Herceg-Bosne i Republike Srpske.

Smatra to akademik Esad Duraković, koji je u subotu govorio za televiziju N1. Duraković je rekao da nije isključeno ni insceniranje incidenata u kojima bi glavne uloge imali migranti – a sve s ciljem da se kreira ''krunski argument'' za pokušaj teritorijalne podjele Bosne i Hercegovine.

''Krajnji cilj jeste da se stvori takva situacija migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini da bi susjedne zemlje, biću otvoren, susjedne politike u Srbiji i Hrvatskoj i njihovi izvođači radova u Bosni i Hercegovini, a to su Čović i Dodik - da bi imale argument za disoluciju i da kažu: Federacija koju čine uglavnom Bošnjaci je prenapućena izbjeglicama koji su sigurnosna prijetnja. Bit će tu i insceniranja incidenata. Tada će imati ''krunski argument'' za disoluciju Herceg-Bosne odnosno Republike Srpske. To je opasna stvar'', rekao je Duraković, koji je razgovaro sa novinarkom Almom Dautbegović-Voloder.

U kolumni koji je ranije objavio na web sajtu Novinske agencija Patria akademik Duraković je optužio Evropu zbog načina na koji se odnosi prema Bosni i Hercegovini usljed migrantske krize koja pogađa zemlju.

„... EU je dosljedna svome negativnom stavu prema BiH, za šta će i sama jednoga dana plaćati račune, pa umjesto da pomogne BiH na takav način da zaustavi priliv izbjeglica u BiH, ona je čvrsto zatvorila svoju granicu u Bosanskoj Krajini, smatrajući pametnim rješenjem da se migranti tu gomilaju. Pri tome bi morali prizvati u sjećanje, u dati kontekst, vlastito konstatiranje i saznanje da je BiH nefunkcionalna država, pravno i politički sasvim neuređena, te da će takav priliv izbjeglica i njihovo uporno zadržavanje u takvoj zemlji biti poguban za nju“, napisao je Duraković.

Duraković smatra da bi Evropa morala intervenirati tako što će osujetiti dolazak migranata iz ratom zahvaćenih zemalja. Rekao da je iznenađen reakcijama Šefika Džaferovića i Željka Komšića, članova državnog Predsjedništva. Očekivano je, smatra Duraković, da predsjedavajući Dodik opstruira svaku vrstu rješenja migrantske krize u BiH, ali očekuje da Komšić i Džaferović jasno i glasno "vrisnu i upozore Evropu, da će Bosna imati problem i da će Evropa imati problem''.

"Evropa griješi zbog toga što izigrava neku vrstu humanosti u Bosni i Hercegovini i nama govore kako treba da se ponašamo prema migrantima. Mi se zasad ponašamo korektno, a oni ako su zaista humani, onda bi trebalo da otvore granice za prijem migranata, ali prije toga trebalo bi da Evropa i Sjedinjene Američke Države zaustave ratove u zemljama iz kojih dolaze migranti. Oni i dalje razaraju te zemlje. Bosni i Hercegovini koja je na ivici propasti daju neke milione, a mi ne možemo da brinemo sami o sebi. Radi se o etičkom licemjerju koji nas uče kako treba da se ponašamo, a oni se ne ponašaju kako treba'', rekao je Duraković na Televiziji N1.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima što ih je objavilo Vijeće ministara na posljednjoj sjednici, od 1. 1. 2019. do 5. 6. 2019. godine prijavljen je 9.081 nezakoniti migrant na teritoriji Bosne i Hercegovine, premda bi taj broj mogao biti daleko veći, jer sigurnosne agencije ne uspijevaju registrovati svaku osobu koji uđe na teritorij BiH.




(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.