16.6.2019. 14:44
0
Tri slučaja ugriza zmije; Dr. Arapović: Ne režite ranu i ne isisavajte krv
Virus Zapadnog Nila koji prenose komarci, a koji je proteklih godina odnio desetke života, i ove godine je prisutan, i to u našem susjedstvu.
Kako prenosi portal 013info, nakon nedavnog zaprašivanja komaraca izvršena je analiza i utvrđeno je da komaraca, nositelja virusa Zapadnog Nila, ima na pet lokacija u Srbiji, piše Večernji list BiH.

 
No, iako su prisutni, do danas nije poznato je li ijedna osoba zaražena. No, liječnička pomoć sve se više traži zbog uboda komaraca nakon kojih se javljaju alergijske reakcije. Upravo u Srbiji zabilježen je velik broj djece, ali i odraslih, koji su potražili liječničku pomoć nakon uboda.

Kakvo je stanje u BiH?

– Kod nas ove godine, dosad, nisu zabilježeni takvi slučajevi, ali uvijek je moguće da se nakon uboda pojavi neki alergijski oblik. Ubodi komaraca ove godine još nisu bili aktualni budući da je do unatrag nekoliko dana neprestano padala kiša. Sada, kad je naglo zatoplilo, za očekivati je kako će se pojaviti najezda komaraca, a samim time i osobe koje će se javljati zbog alergijske reakcije na ubode. No, nije to ništa strašno – kaže Jurica Arapović, specijalist infektologije na Klinici za infektivne bolesti SKB-a Mostar.

Dr. Arapović dodaje kako su dosad, pak, imali drugih intervencija.

– Ove godine bilježimo tri slučaja ugriza zmije otrovnice zbog kojih su pacijenti kod nas zatražili pomoć. To je, iako zvuči pomalo čudno, veoma mali broj, posebice ako ga usporedimo s onima od ranijih godina kada smo do lipnja imali puno više zabilježenih ugriza – kaže dr. Arapović navodeći neke od savjeta kako reagirati u slučaju ugriza zmije.

– Ako vas ugrize zmija, potrebno je u što kraćem roku javiti se u ambulantu kako bi se pružila pomoć, a nakon toga slijedi odlazak u nadležnu ustanovu. Ni u kojem slučaju ne smiju se raditi trivijalni tretmani poput rezanja rane, isisavanja krvi… – upozorava dr. Arapović ističući kako su ljudi skloni upravo takvim potezima.

– Ako osoba koju je ugrizla zmija ima prstenje ili drugi nakit, potrebno ga je odmah skinuti jer dolazi do otoka – zaključio je dr. Arapović.

– Svi znamo kako toplinski val sa sobom nosi veći broj kukaca svih vrsta i gmazova. Komarcima je sada normalan ciklus razmnožavanja i za očekivati je da ih bude sve više.

Je li uobičajena veća pojava šišmiša u gradovima budući da ih je samo u Mostaru zabilježen veći broj koji ulaze u stanove.

– Iako je poznato da većina šišmišima ima stanište u spiljama i jamama, jedan dio njih već godinama obitava u pukotinama zgrada, mračnim prostorima između krovova i oluka – kazao je veterinar ističući kako bi čovjek trebao biti oprezniji prema okolišu i životinjama.

Građani Sarajeva, pak, ponajprije u Starom Gradu i općini Centar, u posljednje su vrijeme uznemireni velikim brojem žohara koji se mogu vidjeti na ulicama i fasadama zgrada, prenosi TV 1.

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.