19.6.2019. 17:54
0
Bojan Bajić: Tegeltija nije smio prisustvovati današnjoj sjednici VSTV-a
Predsjednik Visokog sudskog tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija ponovo je odbacio optužbe u umiješanost u korupcijsku aferu, smatrajući da ne treba odstupiti sa dužnosti.

Danas je počela trodnevna sjednica VSTV-a na kojoj se, između ostalog, raspravljalo i o aferi koja potresa bh. pravosuđe.

Predsjednik VSTV-a, krovne pravosudne institucije u BiH Milan Tegeltija našao se u centru pravosudnog skandala, nakon što je privrednik iz Velike Kladuše objavio snimak kako inspektoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Marku Pandži daje novac, dok mu Pandža na snimku govori da će tim novcem „potkovati“ predsjednika VSTV-a Tegeltiju, kako bi on utjecao da Tužilaštvo Kantona Sarajevo što prije uzme u rad krivičnu prijavu koju je Alešević podnio protiv više lica, računajući i visokorangirane političare iz Bosne i Hercegovine. 

Na snimku se vidi da Alešević razgovora sa Tegeltijom u jednom ugostiteljskom objektu, a nakon toga i sa Pandžom koji je od njega tražio novac za Tegeltiju.

Predsjednik Foruma za etiku i usklađenost u BiH Bojan Bajić rekao je za Novinsku agenciju Patria da Tegeltija nije smio prisustvovati današnjoj sjednici VSTV-a, odnosno da je Tegeltija treba biti suspendiran do okončanja istrage o slučaju u kojem je direktno osumnjičeni.

„Vijeće je moralo da pokrene postupak odgovornosti Tegeltije kao predsjednika Vijeća. Odgovornost se pokreće tako što je pet članova Vijeće trebalo zatraži njegovu smjenu. Drugi način je da je sam predsjednik Vijeća trebao formirati ad hoc komisiju koja je trebala istraži cijeli slučaj. Obzirom da je u ovom slučaju osumnjičen sam predsjednik VSTV-a, to znači da je Tegeltija mora biti udaljen iz VSTV-a dok komisija ne istraži slučaj i ne utvrdi konačne činjenice“, rekao je Bajić.

„Tegeltija nije imao šta raditi ni na drugim tačkama odlučivanja današnje sjednice VSTV-a“, dodao je Bajić.

Tegeltija je ranije odbacio navode Foruma za etiku i usklađenost u BiH da on mora biti udaljen sa radnog mjesta do okončanja istrage.

“Odredba člana 6b Poslovnika o radu VSTS, koja predviđa formiranje ad hoc komisije, a koja je nadležna da utvrđuje činjenice u pogledu povrede dužnosti člana ili predsjednika VSTS i koja može da predloži postupanje po članu 6 stav 3. Zakona o VSTS (prihvatanje ili odbijanje prijedloga za smjenu), je poslovnička odredba koja predstavlja međufazu između prijedloga za smjenu za koji je potrebno najmanje 1/3 članova VSTS (pet članova VSTS) i odluke o smjeni predsjednika ili člana VSTS za koju je potrebna dvotrećinska većina članova koji su prisutni i glasaju (VSTS ima ukupno 15 članova)”, naveo je Tegeltija.

Dodao je da, prema tome, do formiranja ad hoc komisije iz člana 6b Poslovnika ne može doći ukoliko nema prijedloga za smjenu, potpisanog od 1/3 članova VSTS-a kako je to predviđeno članom 6 Zakona o VSTS.

Bajić pak objašnjava da Tegeltija pogrešno tumači Član 6, stav 3 Poslovnika o radu VSTS. Navedeni član Poslovnika glasi: „Član 6, stav (3): Odluku kojom člana smjenjuje s dužnosti iz razloga navedenih u stavu 1.tač. (d), (e) i (f) ovog člana, Vijeće donosi na prijedlog najmanje jedne trećine svojih članova ili na prijedlog disciplinske komisije, dvotrećinskom većinom glasova svih članova koji su prisutni i koji glasaju.“

„Ovaj rastavni veznik (ili) govori da inicijativu za smjenu mogu pokrenuti ili 1/3 članova ili disciplinska komisija. Dakle, ad hoc komisija jeste alternativa inicijativi za smjenu koju može pokrenuti 1/3 članova i ne mora biti prethodno potpisana inicijativa od 1/3 članova da bi došlo do formiranja ad hoc komisije!“, ocijenio je Bajić.

Tegeltija odbija dati ostavku nakon skandala u kojem se našao, što je izazvalo proteste građana i reakciju međunarodne zajednice.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.