22.6.2019. 16:23
0
Nermin Nikšić na Kongresu: 2022. bit ćemo arhitekti promjena
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić u obraćanju delegatima i gostima Sedmog Kongresa kazao je da je u posljednje četiri godine izgrađena partija u kojoj svaki član može birati i biti biran, jedina takva u Bosni i Hercegovini.

On je kazao da tvrdi da jak SDP znači i jaka država Bosna i Hercegovina.

"Dok smo oporavljali SDP, etnonacionalisti su radili na razgradnji ove države. Tačno je da je SDP brana takvim politikama. Svjesni su toga i oni, pa su naše takvo opredjeljenje probali zloupotrijebiti tezom da bi SDP trebao ući i pomoći trenutnoj vlasti, valjda, da nastave svoj pohod u rušenju države. SDP je želio promjene i sebi i državi te smo iz opozicionih klupa radili da spriječimo pogubne utjecaje i odluke iz kuhinja SDA i HDZ u prvom redu, ali i SNSD-a, koji je jačao u RS-u i čekao svoju priliku sklapajući savez sa HDZ -om. Naša odluka nije bila populistička da ćemo spasiti državu samom pojavom, nego smo krenuli putem proširivanja našeg članstva na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. I tu smo, kao i svaki put dočekani na odstrel.

Godinama se govorilo da trebamo jačati svoj položaj ka RS-u i Hercegovini, iako smo i tada bili jedini koji smo imali zastupnike ili vijećnike u svim kantonima. Slali su nas u medijima na mjesta gdje bi navodno trebali biti, iako smo već tu bili, a kad smo ojačali našu poziciju u Republici Srpskoj, optuženi smo za saradnju sa Dodikom…Kad smo odlučili da imamo kandidata za člana Predsjedništva optužili su nas za pakt sa Čovićem, za nekakav Plan B i medijski reket je započeo, ne prestavši sve do danas. Smatram da smo i mi trebali mnogo jače, bolje i energičnije pristupiti ovom jačanju, jer je i u našim redovima bilo spavača. Sigurno su se počinile i neke greške, kao i uvijek kad se nešto radi i počinje. Rado čujem kritiku od ljudi koji su radili, ali ne vidim mnogo koristi od kritike onih koji nisu radili na jačanju, naprotiv oni su činili sve i priželjkivali neuspjeh, da bi mogli kritikovati", kazao je Nikšić. .

On je kazao da je SDP stalna meta napada, baš zato što ne pristaju na išta manje od odgovorne državotvorne politike.

"Oni imaju stranke koje dijele, a mi imamo partiju koja okuplja. Oni su zatvoreni svako u svoje nacionalne okvire, mi smo otvoreni za sve dobronamjerne Bosance i Hercegovce. Zbog toga smo mi pozvani da širimo bosanstvo i okupljamo, dok drugi dijele. Stavljanje ličnih interesa u prvi plan može samo rezultirati podjelama i time da niko ne dobije ništa na kraju. SDP, u kojem se radi zajedno, uvijek pokaže dobre rezultate, jer tu energiju uspijemo prenijeti na glasače. Jednako tako je bitno da u naše organe biramo odgovorne pojedince koji će predano, zajednički raditi na ostvarenju svih naših ciljeva i ambicija", kazao je Nikšić. 

On je kazao da od odluka Glavnog odbora ovise njihove politike prema društvu i državi.

"O našoj državi moram progovoriti još koju riječ. Nikad lošiju vlast nismo imali. Nikad nije doneseno manje zakona. Kriminal i korupcija cvjetaju, a antikorupcijski zakoni, koji su doneseni u vrijeme naše vlade, se jednostavno ne provode, a o stanju u pravosuđu više govore novinski naslovi nego nepostojeće presude. Svakom budućem penzioneru je ukradeno pola penzije. Zdravstveni sistem je uništen, a naši doktori idu u druge države. Odlaze mladi, odlazi radno sposobno stanovništvo i postavlja se pitanje koliko smo mi sada uopšte potrebni EU kada je uzela naš najveći resurs – naše sposobne ljude", kazao je Nikšić. 

Dodao je da je SDA dala HDZ-u i SNSD-u većinu u Domu naroda BiH i moć da blokiraju i sami diktiraju sve procese u državi.

"Šta su zauzvrat dobili i šta uopšte može biti cijena prodaje države i četiri godine blokiranja ulaska u NATO, to još nisu odgovorili. Tužilaštvo i institucije obavještajnog djelovanja su postale stranačke. Diskriminacija je postala normalna. Ubijaju nam djecu i policajce. Niko ne odgovara za prolivenu krv. Krivični predmeti čekaju u ladicama, dok kriminalci šetaju ulicama. Zbog toga smo u izbore ušli sa Planom 10 u kojem smo dali rješenja za neke od ovih problema. Plan je bio ambiciozan, ali realan. To je plan koji bismo proveli", kazao je Nikšić.

Predsjednik SDP-a je kazao da bi najsretniji bio da SDP ima komotnu većinu i da o svemu odlučuju samo oni ili sa partnerima iz BH bloka.

"Međutim, to nije realnost i zato smo mi birali da ostanemo svoji i da ne budemo privjesak strankama koje i javnost prepoznaje kao nacionalističke, da ne budemo takozvana partnerska stranka bez stolice za pregovaračkim stolom. Vjerujem da je protekli period donio otrežnjenje i riješio neke dileme oko rada naših pojedinih članova koji su lobirali i podržavali kandidate drugih stranaka, govorili loše o SDP-u i na kraju pravili druge stranke. Uvjeren sam kako smo reagovali zrelo i mudro, demokratski i kroz organe donijeli odluku. Ta odluka nije laka i o njoj se diskutovalo i tek nakon diskusije glasalo. Mogu izraziti žaljenje što je došlo do toga, ali posljedice su snosili oni koji su sami i pokrenuli poteze koji krše naš Statut", kaže Nikšić. 

On je istakao kako SDP treba osluškivati i pratiti demokratski socijalizam u Americi koji je najsnažniji u posljednjih 50 godina i Korbinov novi put u Engleskoj, ali i "put našeg druga i iskrenog prijatelja Zorana Zaeva u nama bliskoj Sjevernoj Makedoniji, koja je i sama imala mnogo problema poput nas ovdje."

Dodao je da se SDP mora pripremiti za naredne lokalne izbore.

"Uvijek ima onih koji sve daju za SDP i pitaju šta još mogu učiniti, kao i onih koji prvo pitaju šta će dobiti od SDP-a. Iskreno se nadam kako će nakon Kongresa i izbora novih organa biti puno više ovih prvih. Završit ću sa dvije stvari koje često volim reći u svojim istupima. SDP je jedna porodica. Živimo u podijeljenoj zemlji i moramo biti drugačiji, moramo razvijati dobre odnose, a dobri odnosi trebaju i nama samim da se dobro osjećamo i produktivno radimo u ovom našem SDP-u. Drugarice i drugovi, naše opredjeljenje je jasno. Beskompromisna borba za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane. Svi smo mi braća i sestre po majci Bosni i Hercegovini. Zato ćemo graditi svoju zemlju, ni srpsku, ni hrvatsku, ni bošnjačku, već i srpsku, i hrvatsku, i bošnjačku…Mi smo u Bosni i Hercegovini tri naroda jedna duša. To je ono što trebamo širiti i govoriti više o bosanstvu kao ideji spajanja. A ako mi ne budemo spajali, kao u stotinu godina ove partije, sigurno neće niko drugi.

Neka nam je sretna i stotinu deseta godišnjica SDP-a. Pošaljimo dobre poruke! Budimo ponosni što smo dio tako duge i svijetle tradicije. Nemojmo zaboraviti da smo mi radnička partija, da su naši prethodnici davali živote za antifašizam i da smo ih mi naslijedili u tome. SDP BiH je jak i bit će sve jači. Bez obzira na sve, mi rastemo. Zato je vrlo važno učiniti da maksimalno sačuvamo jedinstvo SDP-a. Da razvijamo i jačamo BH blok. Sljedeća stepenica ka vrhu su lokalni izbori 2020. godine iz kojih ćemo izaći još jači i veći, a 2022. će biti godina kada ćemo mi odlučivati kako i s kim ćemo da gradimo državu. Ne kao šegrti, nego kao ahitekti promjena", zaključio je Nikšić.


(Patria/Admir Oručević)

NiksicSDP
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.