25.6.2019. 16:46
0
Prlić - Baralija: Mostarci se sedmicama truju, a novoj većini to nije od vitalnog značaja
Ovo danas je trebao biti moj radni dan kao izabrane zastupnice Predstavničkog doma FBiH, međutim zbog jučerašnjeg prekida i blokade od strane parlamentarne većine HDZ, SDA, SBB i DF, danas nismo u prilici da govorimo o temama od životne važnosti za građane, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare Lana Prlić, Zastupnica u Parlamentu FBiH iz SDP-a.

Prlić je s članicom Predsjedništva Naše stranke Irmom Baralijom organizovala konferenciju za novinare povodom prekida sjednice Predstavničkog doma FBiH i posljedica prekida po Mostar. 

“Rješavanje statusa doktora u FBiH, problema deponije Uborak i goruće pitanje Aluminija su teme o kojima smo trebali razgovarati. Nažalost, imali smo parlamentarnu većinu koja nije željela da u pauzi napravimo dogovor i izaberemo novo rukovdstvo, jer su smatrali da ništa od dnevnog reda nije živitno bitno”, poručila je Prlić.

Prlić, kako kaže, sumnja da će sjednica biti nastavljena u roku od 15 dana kako je nova većina najavila i poručuje da će građani platiti najveću cijenu. 

“Jučer smo vidjeli da su interesi pojedinih političkih partija i politička disciplina iznad potreba građana Hercegovine i Mostara, kada govorimo o Uborku i Aluminiju. Kao zastupnica sam uputila urgenciju da se zaključkom obavežu odgovorni da u roku od 18 mjeseci pobrinu se za premještanje i sanaciju postojeće deponije. DF koji je do neki dan davao podršku građanima koji su protestvovali jučer su shvatili da su interesi HDZ-a, SDA i SBB-a za njih bitniji nego oni koji su im dali podršku” zaključila je Prlić. 

Baralija je kazala da je ljudima u Mostaru rad Parlamenta FBiH uvijek važam, a posljednjih sedmica posebno, od vitalnog značaja. 

“Mi se već sedmicama trujemo, naš grad je zatrpan smećem, a nemamo kome da se obratimo. Gradsko vijeće ne funkcioniše od 2012., a ove godine ni kantonalna vlada. Iako je situacija na Uborku privremeno riješena, nama i dalje prijeti katastrofa”, kaže Baralija. 

Poručila je da je smeće u krugovima bolnica, a piralen koji teče Neretvom nije više tema, jer je pao u drugi plan. 

“Neozbiljna je izjava premijera FBiH na sjednici Vlede u Mostaru, koji kaže da je tek nedavno saznao šta je bijeli talog, crni pijesak i slično. Umjesto da se tada hitno poduzmu mjere, premijer se vraća u Sarajevo i niko ne zna šta će se desiti. Zbog toga insistiramo na hitnoj sjednici Parlamenta FBiH, jer je to tijelo koje svake godine gradonačelniku Ljubi Bešliću daje odriješene ruke da troši budžet”, izjavila je Baralija. 

Dodala je da se jučer po kuloarima čulo da je  sjednica prekinuta zbog određenih izvješaja. 

“Nova većina jučer je rekla da na dnevnom redu nema ništa od vitalne važnosti, a nama u Mostaru ta sjednica je bila od vitalne važnosti”, zaključila je Baralija. 

Konferencija za novinare održana je ispred zgrade Predstavničkog doma, jer osoblje Parlamenta FBiH nije dozvolilo održavanje konferencije u zgrai “zbog pravila da se svaka konferencija mora najaviti”.

 

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.