26.6.2019. 15:59
0
Mektić: U Izvještaju o radu VSTV-a ne stoje egzotične destinacije gdje su putovali, otuđili su se i od naroda i od države
Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH Dragan Mektić kazao je tokom diskusije o aktuelnoj situaciji u pravosudnim institucijama BiH, s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, da je za njega izvještaj VSTV-a zbir nebitnih podataka.

- Nisam siguran da je narod u zabavi. Ova zabava koja već godinama traje, a mislim na kompletnu političku elitu, narodu je došla do guše. Ako ih budemo ovako zabavljali i dalje, jedini njihov odgovor je bijeg i odlazak sa ovih prostora. Htio bih pitati koja je svrha ovih zaključaka. Pratimo li realizaciju, obavezuju li nekog ili mi mlatimo praznu slamu. To vas pitam što smo već po pitanju jedne informacije povodom izvještaja VSTV-a negdje sredinom 2017. donijeli sedam zaključaka, a ni jedan nije realiziran. Je li to sudbina i današnjih zaključaka, upitao je Mektić.

Osvrćući se na materijal za sjednicu, Mektić je kazao da u Izvještaju o radu VSTV-a ne stoje egzotične destinacije gdje su putovali. Mektić je podsjetio na ponašanje Ružice Jukić koja je zaprijetila ambasadama i dobronamjernim institucijama da se ne miješaju, te da Tegeltija izgleda kao nedodirljiv.

- VSTV je nedodirljiv. Šta je bitno, Disciplinska komisija koju je VSTV imenovao rekla da je disciplinska prijava nedopuštena. Znači, nema odgovornosti, ne postoji za njega odgovornost. Vidite da su otuđili od države i naroda i direktno doprinijeli tome da je BiH kompletna danas u jednoj sistemskoj teškoj korupciji. Da je korupcija način života i način na koji se odvija i institucionalni i svaki drugi način života u BiH, ustvrdio je Mektić.

Poslanik Saša Magazinović (SDPBiH) napomenuo je da su svi raniji pokušaji parlamentaraca iz svih stranaka da ukažu na loše stanje u pravosuđu okarakterisani kao pritisak na pravosuđe.

- Jasno nam je svima da je VSTV bilo čedo međunarodne zajednice i imao je areolu nedodirljivosti. U međuvremenu se to promijenilo, pa je danas VSTV čedo domaćih političara, kazao je Magazinović.

- Zemlje u tranziciji na kraju završavaju svoj posao čišćenjem političke scene, ali mi još čekamo našeg „sanadera“. Do tada đabe nam sva mišljenja mi se nećemo pomjeriti sa mjesta gdje smo sada. Ovo što se danas dešava, a mislim na ovu raspravu, nije borba protiv institucija i pojedinaca već borba za vladavinu prava i da zemlja prodiše, dodao je Magazinović.

Branislav Borenović (PDP) konstatovao je reforma pravosudnog sistema doživjela potpuni krah.

- Mi smo danas taoci jedne vrlo loše odluke, u kojoj su učestvovali pojedinci iz međunarodne zajednice, u kojoj je stvoren jedan opasni konglomerat, jedna hobotnica koja je potpuno otuđena od naroda, od svojih institucija i u stanju je da radi šta god želi. Tri ključne riječi koje treba da opišu pravosuđe u BiH su nerad, nečinjenje i nezamjeranje, naglasio je Borenović.
Tokom rasprave poslanik Šemsudin Mehmedović (SDA) kazao je da je već izvijesno vrijeme jasno da u pravosuđu potrebno provesti ozbiljne reforme.

- Najnovija dešavanja u VSTV-u su samo jedan dokaz u nizu, u prilog ovoj tvrdnji. Mišljenje EU po ovom pitanju je vrlo jasno, neophodne su izmjene i dopune zakona o VSTV-u. Odluke disciplinskih komisija VSTV-a su defakto osigurale nekažnjivost pojedinih članova VSTV-a. Šta više eventualno nepropisno ponašanje predsjednika VSTV-a nije ni ispitano već je samo konstatovano da ne postoji disciplinska odgovornost predsjednika VSTV-a. To je nonses. Mišljenje EU po ovom pitanju je vrlo jasno očekuje se od nadležnih organa vlasti da ove preporuke shvate vrlo ozbiljno. Zamislite da predsjednik VSTV-a nađe se jednoj aferi "potkivanja" i da se ne vodi disciplinski postupak ni postupak utvrđiivanja njegove eventualne odgovornosti, a vlada jedne naše bliske zemlje, Austrije, u roku od sat vremena je pala upravo zbog slične situacije, naveo je Mehmedović.

Stoga je predložio dva zaključka: prvo da VSTV u kompletnom sastavu podnese ostavke te da se po hitnoj proceduri u parlamentarnu proceduru dostave uzmjene i dopune zakona o VSTV-u.

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je, nakon polusatne pauze, nastavljena.

U nasavku sjednice niti jedan član VSTV-a nije došao, a predsjedavajuća Doma Borjana Krišto, kazala je u odgovoru Osmanoviću da predlagači hitne sjednice nisu pozvali članove VSTV-a te da ona to nije mogla učiniti.
Na prijedlog Kluba poslanika SDA data je pauza od pola sata.

Naime, tokom rasprave o aktuelnoj situaciji u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije Nermin Nikšić (SDP) reforma pravosuđa rađena pod paskom međunaraodne zajednice koji su forsirali i zagovarali ovakavu reformu.

Dodao je da sam sastav VSTV-a kojeg čine tužioci, sudije i advokati uz predstavnike Vijeća ministara i ovog doma u ovakvoj složenoj i kompliovanoj državi kakva je BiH budi sumnje u mogućnost korupcije.

- Mi smo u SDP-u prije sedam godina kazali da se u parlamentu treba birati glavni tužilac. Danas je jasno zašto su to osporavali i jedni i drugi... S druge strane, VSTV-u je odgovaralo takvo rješenje kako bi zadržali postojeće stanje što nas je dovelo na ovaj nivo gdje smo danas. Ako nije najgora, ovo je sigurno jedan od najlošijih reformi provedenih u BiH. Pokazalo se da je VSTV otuđeni centar moći. Postoji veliki politički utjecaj na pravosudne institucije. Kroz niz afera jasno se mogu vidjeti politička previranja, kazao je Nikšić, piše Oslobođenje.

Adil Osmanović (SDA) upitao je da li su pozvani neki od članova VSTV-a, a potom istakao: "Ukoliko su pozvani, a nisu došli, tražimo pauzu, da neko dođe. Ako ne može predsjednik Milan Tegeltija neka dođe neko od potpredsjednika".

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nastavljena je danas, a na dnevnom redu su dvije tačke: aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije te informacija Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.
Zasjedanju, kao i 14. juna kada je sjednica započeta pa prekinuta, ne prisustvuju poslanici SNSD-a sa partnerima.

U nastavku sjednice poslanici su sa 24 glasa za, dva protiv i dva suzdržana usvojili dnevni red sjednice koji prethodno nisu prihvatili, a saglasnost oko njega nije postigao ni Kolegij.

Podsjećanja radi, sjednica je sazvana na zahtjev poslanika SDP-a, PDP-a, SDS-a, A SDA, SBB-a, NS-a, NB-a i PDA, piše Oslobođenje.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.