27.6.2019. 9:05
0
U petak saslušanje Aleševića u Tužilaštvu BiH
Hercegovine, nakon što je protiv njega otvoren krivični predmet zbog „Davanja dara i drugih oblika koristi“ i „Neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje“.

Privrednik iz Velike Kladuše Nermin Alešević u petak će biti saslušan u Tužilaštvu Bosne i 
Alešević je snimio a zatim portalu Žurnal ustupio snimak na kojem se vidi da inspektor Agencije za istrage i zaštiti BiH (SIPA) Marko Pandža predlaže Aleševiću da novcem „potkuje“ predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milana Tegeltiju kako bi Tegeltija ubrzao predmet koji je Alešević podnio Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu protiv više lica.

Prethodno su Alešević, Pandža, Tegeltija i Tegeltijin kum Vlado sjedili u jednom ugostiteljskom objektu i razgovarali o Aleševićevoj krivičnoj prijavi koja u sarajevskom tužilaštvu stoji više od dvije godine.

Alešević je nakon otkrivanja afere izjavio da je napravio a zatim objavio taj snimak kako bi pokazao da je pravosuđe u BiH korumpirano.

Više domaćih i međunarodnih organizacija u BiH, među kojima i brojne ambasade u zemlji zatražile su suspenziju Tegeltije sa mjesta predsjednika VSTV-a, dok se cijeli slučaj na istraži, ali je Tegeltija odbio podnijeti ostavku.

Tužilaštvo BiH je u međuvremenu formiralo predmet u kojem istražuje Aleševića zbog „Davanja dara i drugih oblika koristi“ i „Neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje.“

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH upozorila je da odgovorne i nezavisne institucije u BiH trebaju istražiti korupciju i zloupotrebu položaja, a ne one koji rade na otkrivanju samih zloupotreba. 

„Slobodni mediji i istraživačko novinarstvo igraju važnu ulogu u odbrani javnog interesa u demokratiji", objavila je Ambasada SAD-a u BiH na svom zvaničnom Twitter profilu.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.