4.7.2019. 14:00
0
Fra Ivo Marković: Prave Hrvate šizofrenim - moja zemlja je Bosna!
Budući da kod nas vlada nacionalni kolektivizam, a imamo ih tri, znamo da svaki od njih apriori, bez dokazivanja, brani svoje kao nevine, bez obzira na to što to nije u skladu s istinom.

Potrebno je najprije omogućiti demokraciju unutar ovih kolektivizama, tj. da svako smije misliti svojom glavom i odlučivati svojom voljom, a ne da mu nacionalne vođe sole pamet. Bez lične slobode i bez ličnog suočavanja s istinom ne možemo načiniti civilizacijski korak naprijed, ako želimo postati zdravo društvo i demokratska zemlja.

Izjavio je to fra Mile Babić u srijedu tokom razgovora sa zastupnikom u Saboru Hrvatske i predsjednikom novosnovane stranke „Nova politika“ Vlahom Orepićem, koji je posjetio Franjevačku teologiju tokom njegovog sastanka sa čelnicima Hrvatskog narodnog vijeća u Sarajevu.

Fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu izjavio je tokom razgovora sa Orepićem da središnjim problemom katolika, Hrvata u Bosni smatra to što se sistemki vodi politika da to nije njihova zemlja. 

„To je bit nas franjevaca bosanskih, da je Bosna zemlja bosanskih Hrvata, bosanskih katolika i mislim da mi imamo svjedoke i u ratu i sada da je Bosna naša zemlja. Neki su poveli politiku da Bosna nije naša zemlja, da je samo Hrvatska naša domovina. Prave Hrvate šizofrenim, živiš na jednom mjestu, a drugdje pripadaš. Stvara se mržnja prema Bosni, osobito mržnja prema muslimanima. Osobno smatram da se od takve politike treba okrenuti. Ovo je moja zemlja, Bosna“, poručio je fra Ivo Marković.

Orepić je tokom jučerašnje posjete Sarajevu najavo da „Novu politiku“ osniva i u Bosni i Hercegovini, što bi, prema njegovim riječima, trebalo predstavlja eru novih političkih odnosa između Hrvatske i BiH.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.