9.7.2019. 10:52
0
Erdogan: Autoput Sarajevo-Beograd je od strateške važnosti za povezivanje na Balkanu
"Uspjeh saradnje jugoistočne Evrope nije važan samo za naše zemlje nego za mir i stabilnost prosperitet cijelog evropskog kontinenta, cijelu Evropu.

Ovaj proces u isto vrijeme ostvaruje i kritičan doprinos procesu integracija Balkana sa euroatlanskim institucijama", kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u obraćanja tokom Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) koji se održava na Jahorini. 

On je kazao da vjeruje da će lideri djelovati na vizionarski način i podržati integraciju Balkana u EU. On je kazao da balkanske zemlje treba da razvijaju ekonomsku saradnju, a autoput Beograd - Sarajevo u tom pogledu je od strateške važnosti. 

"U posljednje vrijeme vidimo da je politika proširenja EU blokirana od strane nekih kratkovidnih populističkih krugova. Negativni pravci podjele i diskriminacije koji se šire širom kontinenta ne predstavljaju opasnost samo za Evropu, nego i za budućnost i potencijal da regija bude nada za mnoge".

Govoreći o pitanju migracija predsjednik Turske je rekao da je ta zemlja utočište za nekoliko miliona izbjeglica.

"Fokusirat ćemo se na pitanje migracija, proširenje resursa, transportnih ruta u regiji i slično. Turska je utočište za nekoliko miliona izbjeglica. Potrošnja koju je Turska ostvarila za pomoć izbjeglicama premašila je 36 milijardi dolara".

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.