12.7.2019. 21:33
0
Dan pada Bastilje: Obilježen nacionalni praznik Francuske u Sarajevu
Intoniranjem himni BiH i Francuske u rezidenciji francuskog ambasadora u BiH Gijoma Rusona (Guillaume Rousson) večeras je obilježen 14. juli nacionalni praznik Francuske - Dan pada Bastilje i početak Francuske revolucije.

Ambasador je u obraćanju gostima na svečanom prijemu kazao da se za razliku od prošle godine interes Francuske za Balkan konkretizirao, a što je potvrđeno i Berlinskim samitom 29. aprila posvećenom Balkanu kojim su predsjedavali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron. 

"Samit je ponudio prvu francusku strategiju za Zapadni Balkan. U tom okviru Francuska će ojačati svoje političke odnose sa regijom i razviti saradnju u četiri glavne oblasti - veći privredni razvoj, u oblasti sigurnosti u borbi protiv krijumčarenja lakog naoružanja i oružja malog kalibra. U oblasti pravosuđa možemo navesti program "EU4justice" koji vodi Francuska od početka godine, u oblasti odbrane istaknimo povratak Francuske u EUFOR u jesen 2018. godine. Cilj strategije je da dopuni i podrži aktivnosti EU na približavanju regije Evropi. Ona dopunjava i Berlinski proces, tako je francuski premijer prisustvovao Samitu u Poznanu", kazao je Ruson.

Istakao je da je mapa puta jasna i zahtjevna za BiH što je vidljivo i iz Mišljenja EU.

"U tom smislu od posebne je važnosti djelovanje BiH u narednim mjesecima. U očima zemalja članica to djelovanje odražavat će stvarni stepen angažmana domaćih vlasti na svim nivoima na putu približavanja EU. Možemo samo žaliti što u ovom ključnom trenutku nova vlast FBiH i države još uvijek nije konstituisana", kazao je Ruson.

Obilježavanju nacionalnog praznika Francuske prisustvovao je veliki broj gostiju iz političkog, društvenog, vjerskog, javnog života i članova diplomatskog kora u BiH. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.