17.7.2019. 10:00
0
Porodica žrtava otputovali u Hag: Očekuju pravednu presudu
Predstavnici Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa te Udruženja Žena Podrinja – Bratunac prisustvovat će u petak izricanju pravosnažne presude po žalbama majki Srebrenice i države Holandije na presudu Apelacionog suda iz 2017. godine prema kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt oko 300 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine.

Kako je ranije kazala Munira Subašić, predsjednica Udruženja 'Majke Srebrenice' predstavnici će imati niz sastanaka u Hagu gdje će iznijeti svoja zapažanja u vezi sa dešavanjima u pravosuđu u BiH.

"Mi ćemo u Hagu o svemu ponovo obavijestiti nadležne Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MMKS)", dodala je Subašić, jasno potcrtavajući da “Majke Srebrenice” neće dati podršku radu Tužilaštva BiH.

Inače, više od 6.000 članova porodica ubijenih u genocidu u Srebrenici tužilo je 2007. godine Holandiju, a sedam godina kasnije Okružni sud u Hagu utvrdio je da je Holandija odgovorna za smrt više 300 muškaraca koje je holandski bataljon 13. jula 1995. protjerao iz UN-ove baze znajući da će biti ubijeni.

Međutim, porodice žrtava i država Holandija uložile su žalbu na ovu presudu. Apelacioni sud je 2017. potvrdio odgovornost Holandije.

 


(Patria / Lejla Trle) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.