17.7.2019. 14:52
5
U Sarajevu napadnut aktivista Edvin Kanka Ćudić. Napadači uzvikivali: Vođo pedera
Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije saopštilo je danas da je aktivista ovog Udruženja Edvin Kanka Ćudić napadnut jučer u sarajevskom naselju Grbavica. Događaj je prijavljen policiji.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije saopštilo je danas da je aktivista ovog Udruženja Edvin Kanka Ćudić napadnut jučer u sarajevskom naselju Grbavica. Događaj je prijavljen policiji.

Kako piše u saopštenju, napad se dogodio u 18:15 sati sati u Grbavičkoj ulici u Sarajevu, pri čemu su četvorica/petorica punoljetnih ili maloljetnih lica napala koordinatora UDIK-a Edvina Kanku Ćudića i još jednog aktivistu. Tom prilikom napadači su uzvikivali: „Vođo pedera“, aludirajući na koordinatora UDIK-a kao organizatora nadolazeće povorke ponosa.

''Nakon verbalnog napada, nepoznata lica su se zaputila u fizički obračun sa aktivistima, međutim, brzom intervencijom prolaznika napad je spriječen, nakon čega su se aktivisti UDIK-a udaljili sa mjesta događaja. Aktivisti su uspjeli fotografisati napadače. Slučaj je prijavljen u Policijske uprave Novo Sarajevo, dat je iskaz i fotografija na uvid, ali policija nije zatražila napravljenu fotografiju'', saopćići su iz Udruženja.

UDIK je pozvao vlasti u Sarajevu da pronađu počinioce te kazne primjerenom zakonskom kaznom kako u budućnosti ovakvi i slični ispadi ne bi štetili gradu Sarajevu, ali i Bosni i Hercegovini, prenosi portal Buka.

''Podsjećamo da je koordinator UDIK-a, Edvin Kanka Ćudić, u intervjuu iz aprila 2019. godine nastojao pružiti podršku organizatorima bh povorke ponosa i istaći važnost ovakvog događaja za bh društvo, što je izazvalo oštre reakcije, a koordinator UDIK-a zaprimio je veliki broj prijetnji sa izričitim govorom mržnje i pozivanjem na linč putem društvenih mreža'', saopćeno je.


(Lejla Trle) 

 

 
5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.