18.7.2019. 16:21
0
Dom naroda FBiH: Žuljević traži izvještaj o utjecaju gašenja Aluminija na elektroenergetski sektor
Još jedan gigant izgubio je utakmicu, a nažalost i u javnosti smo imali stavove po princpu nek komšiji crkne krava, upozorio je delegat Aner Žuljević.

“Breme i historija Aluminija je teška, međutim informacija do koje sam došao kaže da gašenje Aluminija ima efekte na elektroenergetski sistem. O tome je NOS upozorio DERK i volio bih da ako neko ima to pismo da nam ga dostavi”, poručio je Žuljević. 

Delegat HDZ-a Tomislav Mandić zatražio je inicijativom od Vlade FBiH zaštitu radnika Aluminija, radnih mjesta i pokretanje proizvodnje. Od svih nadležnih institucija traži da se ispita odgvoronost svih koji su Aluminij doveli u stanje u kojem se nalazi. 

Na prvobitnom dnevnom redu je verifikacija mandata novog delegata u Domu naroda Elmedina Konakovića.

Potom će pred delegatima biti prijedlozi zaključaka koji proizilaze iz presuda Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, br.: U-22/16 od 6.3.2019. godine, U-31/18 od 26.3.2019. godine, U-24/18 od 7.5.2019. godine, U-5/18 od 7.5.2019. godine, U-35/18 od 28.5.2019. godine, U-34/18 od 28.5.2019. godine, U-27/18 od 7.5.2019. godine i U-6/19 od 28.5.2019. godine.

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine  za 2019. godinu po hitnom postupku treća je planirana tačka današnjeg dnevnog reda, a potom će biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine  za 2019. Godinu,koji nije dobio podršku da bude razmatran po hitnom postupku.

Pred delegatima je Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, također po hitnom postupku.


Dneni red bit će dopunjen i sa Prijedlogom zakona o izmjenema i dopuni Zakona o električnoj energiji po hitnom postupku, Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava, te Prijedlogom odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i dopune Finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za ovu godinu, te Odluke o načinu izvršavanja Rebalansa Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. 

Pred delegatima bi trebao biti i Prijedlog odluge o prihvatanju Sporazuma o zajmu između BiH i IBRD za ovu godinu. 

Posljednja tačka je Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja za projekat poboljšanja energetske efikasnosti JU Kantonalne bolnice Zenica. 

Dopredsjedavajući Doma Aljoša Čampara izrazio je sumnju u glasanje o hitnom postupku izmjena Zakona o izvršenju Budžeta, a potom je Jasmin Duvnjak zatražio pauzu. 

Pojedinačnim glasanjem nakon pauze podržan je hitni postupak u razmatranju predloženih izmjena Zakona o izvršenju budžeta. 

Usvojen je dnevni red današnje sjednice, a potom verificiran mandat Elmedinu Konakoviću.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.