18.7.2019. 19:23
0
Vlada KS poručuje: Ukidaju se liste čekanja za upis u vrtiće, osiguran smještaj za 682 mališana
Vlada Kantona Sarajevo je danas odobrila i pokrenula zbrinjavanje u privatnim predškolskim ustanovama u školskoj 2019/2020. godini neupisane mališane koji su ostali na Listi čekanja za upis u JU 'Djeca Sarajeva'.

Na ovaj način ukinut će se Lista čekanja na upis u Javnu ustanovu “Djeca Sarajeva”, koja zbog svojih kadrovskih i prostornih ograničenja nije u mogućnosti zbrinuti svu djecu koja su prijavljena za upis. Prema podacima Ministarstva za obrazovanje, nauke i mlade KS, 682 djece ostalo je neupisano u JU “Djeca Sarajeva”. Za njih će u narednoj školskoj godini Vlada Kantona Sarajevo subvencionirati troškove smještaja u privatnim vrtićima na isti način kao što to radi i u JU “Djeca Sarajeva”.

U Rebalansu budžeta KS obezbjeđena su sredstva za ovu namjenu, uz opredjeljenje Vlade i resornog ministarstva da u narednom periodu intenzivno djeluju na objezbjeđivanju nedostajućih prostornih kapaciteta za JU “Djeca Sarajeva”, kao i  na pokretanju namjenskih programa obrazovanja i prekvalifikacije kadrova u profesore predškolskog odgoja i obrazovanja.

“Nećemo dozvoliti da ijednom djetetu bude onemogućen upis u vrtić. Liste čekanja su bile praksa koju mi sada ukidamo. U prvoj godini poduzimamo ovu privremenu mjeru dok ne obezbijedimo sve potrebne uslove, više obdaništa i odgajatelja na čemu smo već počeli intenzivno raditi", poručio je premijer KS Edin Forto sa današnje sjednice Vlade KS.

Resorno ministarstvo će u saradnji sa svim relevantnim akterima u narednim danima pokrenuti aktivnosti za objavu javnih poziva, te dogovore za realizaciju ove odluke Vlade KS.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.