19.7.2019. 12:12
1
Holanđanin: Naši vojnici nisu zaštitili Srebrenicu
Holandski publicista Edvin Giltaj (Edwin Giltay) razotkrio je aferu zataškavanja jer su fotografije koje je snimio oficir Johanes Ruten (Johannes Rutten) dokaz početka genocida u Srebrenici.

On je u svojoj knjizi, koja je bila zabranjena, a zbog koje se on našao na udaru obavještajnih službi, naveo da su holandski vojnici bošnjačko stanovništvo prepustili vojnicima Vojske RS.  

Giltaj je došao do fotografija koje je napravio holandski oficir Ruten, a na kojima se vidi devet bošnjačkih leševa, što je dokaz vremenskog početka genocida, jer su snimci napravljeni 13. jula, dakle, samo dva dana nakon pada Srebrenice. 

- Iako vojnici holandskog bataljona nisu zaštitili Srebrenicu, napravili su role fotografskog filma kao posmatrači Ujedinjenih naroda, veoma seriozno. Mnoge od tih fotografija su kasnije korištene kao dokaz počinjenih zlodjela, što je potvrdio i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu (ICTY). Ljiljana Piteša iz kancelarije tužilaštva u mailu koji mi je poslala 3. oktobra 2017 napisala je: “Željela bih podvući da je saradnja koju smo imali s vojnicima holandskog bataljona, uključujući svjedočenje u našim slučajevima, bila esencijalna za procesuiranje zločina genocida koji se dogodio u Srebrenici“ - izjavio je za Al Jazerru prošle godine ovaj publicista. 

Kazao je i da ne može tvrditi da su vojnici holandskog bataljona primili naredbu da prave fotografije u Srebrenici. 

- U svojoj knjizi opisujem, iz pozicije svjedoka, unutrašnji špijunski skandal koji se odigrao u Holandiji, a kojim se nastojalo prikriti i zataškati postojanje fotografija. Pa iako mediji neprekidno opisuju knjigu kao „knjigu o Srebrenici“, u njoj ne iznosim informacije iz prve ruke o događajima koji su se desili 1995. - dodao je Giltaj. 

Nakon što je sud u Holandiji dozvolio objavljivanje knjige "The Cover-up General", ona je ponovo izdata 2016. Tada je dodao još osam poglavlja. 

- Srebrenica je najveći promašaj naše vojske, iako je vojsku potreslo nekoliko skandala prema kojima se neprimjereno odnosilo u bliskoj prošlosti. Izgleda da je postala praksa da se prema skandalima uspostavlja veoma neprofesionalan odnos. ''The Cover-up General'' dobio je odlične kritike i više od 40 preporuka koje su dali članovi holandskog parlamenta, novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom i vojni historičari. Čak je i ministarstvo odbrane moralo reagirati nakon što mu je parlamentarna komisija naložila da razjasni šta je službeni stav ministarstva odbrane. U odgovoru ministarstva pisalo je da moju knjigu „karakterizira lako čitljiv stil“, ali se tvrdi da je neistinita - kazao je ovaj autor, piše Avaz.

(Alen Avdić)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.