22.7.2019. 22:40
1
Skaka i Gavrić Doleu uručili Ključ Sarajeva: On je poseban za BiH
Gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Igor Gavrić uručili su danas Ključ Grada Sarajeva bivšem kandidatu za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i dugogodišnjem republikanskom lideru u Senatu, Bob Doleu na svečanosti u njegovoj rezidenciji.

"Sjedinjene Američke Države će pomoći BiH, jer vi to zaslužujete“, rekao je Dol zahvaljujući na priznanju.

Skaka je kazao da je on jedna od najvažnijih ličnosti u izgradnji čvrstih temelja i prijateljstava između BiH i Sjedinjenih Američkih država.

"Ključ Grada je kruna i način da se Sarajevo oduži senatoru. Sarajevo ima prijatelja i na istoku i na zapadu, ali senator Dole je bio poseban za BiH u ratnom i postratnom periodu", rekao je Skaka za N1.
"Dole je kazao, jasno govorio i javno okaratkerisao ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. kao genocid i njegov doprinos kasnije u postratnom periodu, kao predsjednika Komisije za nestale, kada se tragalo za žrtvama i identifikaciji nestalih. Sarajevo mu je danas uručilo Ključ, jer Sarajevo jeste ključ za zajednički život ljudi različitih vjera i tradicija. To je model koji čuvamo i gradimo stoljećima. Danas smo ga simbolično predali Doleu", rekao je Skaka.

Priznanje je uručeno na svečanosti povodom 96. rođendana Boba Dolea, koji je izrazio želju da ponovo posjeti Sarajevo i BiH. Tokom razgovora, legendarni američki senator poručio je kako SAD ostaju predane napretku i razvoju BiH.

Robert Joseph „Bob“ Dole je penzionisani američki senator iz savezne države Kansas, koji je tu funkciju obavljao u periodu od 1969. do 1996., a jedno vrijeme je bio i vođa većinske parlamentarne grupe u Senatu. Bob Dole je bio i kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima 1996., te kandidat za potpredsjednika na izborima 1976, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.