25.7.2019. 11:37
0
Sivro: Situacija u Kantonu Sarajevo mnogo bolja nego u drugim kantonima
Situacija u Kantona Sarajevo je daleko bolja nego što je u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom ili Unsko-sanskom kantonu, gdje prosvjetni radnici postaju "tehnološki višak" zbog znatno smanjenog broja učenika, rekao je za Fenu predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor KS Saudin Sivro.

Po njegovim riječima, u Kantonu Sarajevo samo osnovne škole su iskazale potrebu za više od 1.000 radnih pozicija, a više od 400 upražnjenih pozicija je iskazano u srednjim školama. Precizirao je da se radi o upražnjenim radnim pozicijama za oko 1.400 radnika, a ne radnim mjestima.

- U Kantonu Sarajevo za školsku 2019/2020. godinu situacija nije kao prethodnih godina, situacija je puno bolja nego što je bila. Situacija u KS-u je daleko bolja nego što je u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom ili Unsko-sanskom kantonu, gdje kolege imaju velikih problema - kazao je Sivro.

S druge strane, prema njegovim riječima, u KS-u ima iskazanih tehnoloških viškova u školama koji se zbrinjavaju u druge škole, osnovne i srednje.

- Tako, na primjer, u osnovom obrazovanju zbrinut ćemo putem rješenja 55 radnika, a u srednjim školama ćemo imati 51 rješenje. Govorimo o 106 radnika koji će biti zbrinuti u druge škole bez velikih problema. Od ovih 106 radnika iz osnovnog obrazovanja u srednje škole ćemo zbrinuti dva radnika, a iz srednjih škola u osnovne škole ćemo zbrinuti 14 radnika - kazao je Sivro.

Napomenuo je da su i škole tražile da se raspišu konkursi te da je samo u osnovnom obrazovanju oko 100 radnih mjesta na neodređeno.

- Međutim imajući u vidu trenutnu situaciju da je ministrica dala ostakvu, ne znamo da li će doći do toga da će biti raspisan ijedan konkurs na neodređeno radno vrijeme - kazao je Sivro.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.