2.8.2019. 21:59
0
Istražioci ne mogu komunicirati sa migrantima
Kantonalno tužilaštvo TK utvrdilo je identitet ubijenog migranta i radi se o 32-godišnjem Alžircu. Za ubistvo su osumnjičene dvije osobe, također Alžirci, starosti 25 godina i 21 ili 22 godine, i njima je određen pritvor. Pronađen je i nož, koji nije vještačen, a slijedi vještačenje pronađene odjeće.

Ubistvo migranta u Tuzli pokazalo je nespremnost svih institucija da se bore sa migrantskom krizom, a posebno u slučajevima kao što je ubistvo.

Najveći problem svakako su jezičke barijere. Na području Tuzlanskog kantona postoji samo jedan tumač za arapski jezik koji ima drugi redovni posao i od njega ovise sve pravosudne institucije povezane sa ubistvom migranta u Tuzli. Zbog jezičke barijere organi vlasti ne mogu komunicirati ni sa osumnjičenima ni sa svjedocima.

"Slobode su lišeni osumnjičeni i potencijalni svjedoci. Zakon dozvoljava zadržavanje do šest sati. Prošlo je osam sati, a tumač se nije pojavio. Mi ne možemo da ostvarimo komunikaciju. U međuvremenu, došla je Služba za strance koja provjerava izdane dokumente. Kada mu skenira dlan, pojavi se podatak. Dvojica nisu imala nikakav, služba im je napravila. Osoba daje podatke, a mi ne znamo da li laže. Mi smo u prijedlogu za pritvor dostavili biometrijske podatke", prepričao je Dalibor Bingas, postupajući kantonalni tužilac.

Migranti namjerno i sistematski uništavaju lične dokumente i zato nikada nemaju dokumente kod sebe, nastavlja Bingas. Često dio migranta ode u Ured za strance u Tuzli gdje popunjavaju određeni formular i daju ime, prezime, godište i mjesto rođenja, i to je sve.  I taj jedini identifikacijski dokument migranti bace čim ga dobiju, tvrde iz Kantonalnog tužilaštva TK.

"Nikad nijednog dokumenta nemaju kod sebe da se ne bi mogla izvršiti repatriracija", pojasnio je Bingas.

Podsjećamo,  brutalno ubistvo se dogodilo na parkingu iza tržnog centra "Omega" u Tuzli. Nekoliko dana kasnije nož je pronađen pored južne magistrale u ovom gradu, a kao motiv ubistva se navodi najvjerovatnije koristoljublje. Obudkcijom tijela ubijenog je utvrđeno prisustvo deset izuzetno dubokih ubodnih rana, prenose Nezavisne.



(Admir Oručević)

MigrantiTK
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.