4.8.2019. 13:46
0
ELEKTROMOBILNOST U EPBIH: Vozni park sa osam čisto električnih vozila
Realizacijom projekta Elektroprivreda BiH se priključuje svjetskim trendovima koji pokazuju da sektor elektromobilnosti bilježi eksponencijalan rast u Evropskoj uniji.

Sektor elektromobilnosti prepoznat je kao jedan od strateških pravaca razvoja JP Elektroprivreda BiH d.d.- Sarajevo, te su u proteklom periodu realizovane slijedeće aktivnosti:

- Urađena  „Studija o elektromobilnosti u EPBIH“ koja sadrži analizu praksi  u sektoru elektromobilnosti u Evropi i zemljama regiona, te analizu potencijala za  razvoja ovog sektora u BiH (Odabrana poglavlja Studije su dostupna na sljedećem LINKU); 

- Oformljen  Stručni tim za realizaciju projekta elektromobilnosti u EPBiH;
- Izgrađena mreža od sedam (7) AC punionica za električna vozila uz poslovne objekte EPBiH;
- Nabavljeno osam (8) čisto električnih vozila za vlastiti vozni park;
- Učešće u formiranju Udruženja za elektromobilnost pri Privrednoj komori FBiH i aktivan rad u istome;
- Predlagane inicijative za izmjenu regulatornog okvira za elektromobilnost u BiH.

DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Projektom elektromobilnosti JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo (EPBIH) kao društveno odgovorna kompanija, doprinosi poboljšanju kvalitete zraka i životne sredine, koji su izražen problem u gradovima BiH posebno tokom zimskih mjeseci. 

Na ovaj način EPBiH se priključuje svjetskim trendovima, koji pokazuju da sektor elektromobilnosti bilježi eksponencijalan rast u EU. Prema podacima iz 2019. godine, u EU postoji više od 1,4 mil. električnih vozila dok je broj instaliranih javno dostupnih punionica viši od 170.000. 

SEDAM AC PUNIONICA ZA ELEKTRIČNA VOZILA

S instalacijom novih, ukupan broj punionica u vlasništvu EPBIH je trenutno sedam, čime EPBIH postaje kompanija sa najvećom mrežom punionica za električna vozila u BiH u ovom trenutku. Punionice su javnog karaktera i u promotivnoj fazi,punjenje je besplatno za sve vlasnike električnih vozila. 

Nakon prve punionice pred zgradom Direkcije Javnog preduzeća u Sarajevu, EPBIH je instalirala novih šest AC punionica za električna vozila u 2019. godini. Instalirane su uz objekte elektrodistributivnih podružnica u gradovima: Bihać, Goražde, Mostar, Travnik, Tuzla i Zenica, na sljedećim adresama: Bihać (Krupska bb), Travnik (Šumeće br.182/a), Goražde (Selvera Sijerčića br.23), Tuzla (Mitra Trifunovića Uče  br.5), Mostar (Adema Buća br. 34) i Zenica (Safvet-bega Bašagića br. 6).                            

Sve punionice su opremljene sa dva Mode 3 Type 2 konektora za punjenje električnih vozila, što omogućava istovremeno punjenje dva električna vozila snagom maksimalno do 22 kW pojedinačno. Punionice se nalaze uz dva postojeća parking mjesta, rezervisana za parking električnih vozila.
                                              
OSAM ČISTO ELEKTRIČNIH VOZILA

EPBIH je proširila vozni park sa novih šest čisto električnih vozila marke Volkswagen e-Up. Nova čisto električna vozila VW e-Up imaju snagu motora od 60 kW i bateriju kapaciteta 18,7 kWh, koja omogućava maksimalni domet od 160 km sa jednim punjenjem baterija. Uz postojeća dva ranije nabavljena električna vozila (Mitsubishi i-MiEV i Volkswagen e-Golf), EPBIH je kompanija sa trenutno najvećim voznim parkom čisto električnih vozila u BiH. 

Trošak električne energije za pogon ovih vozila je u prosjeku 1,6 KM/100 km, što je višestruko manje od troška benzina ili dizela za vozila sličnih performansi. Trošak održavanje je također značajno manji u odnosu na vozila sa pogonom na dizel ili benzin. Uzimajući sve navedene troškove u obzir, kupovina ovih vozila je isplativija od nabavke benzin ili dizel vozila, ako se vozila voze značajniji broj kilometara. Plan EPBIH je da se ova čisto električna vozila voze min. 67 km radnim danima, te će se time isplatiti u periodu od 7 godina.

PREDNOSTI KORIŠTENJA ELEKTRIČNIH VOZILA U BIH

Prednosti korištenje električnih vozila u BiH su slijedeće:

- Značajno smanjenje emisija štetnih gasova i poboljšanje kvalitete zraka u BiH;
- Smanjenje CO2 emisija od cca. 20 % (usporedba VW e-Golf i VW Golf VII 2.0 TDI);
- Povećana energetska sigurnost i neovisnost o uvoznim energentima nafti i naftnim derivatima;
- Smanjenje buke u gradovima;
- Višestruko niža cijena pogonskog goriva (usporedba 1,7 KM/100 km za VW e-Golf i 8,7 KM/100 km za VW Golf VII 2.0 TDI);
- Višestruko manji troškovi održavanja električnog vozila u odnosu na vozilo sa dizel i benzin motorima;
- Mogućnost korištenja različitih poticaja, koji su već uvedeni u zemljama EU i mogu se očekivati i u BiH u budućnosti;

ZAKONSKA REGULATIVA 

Kako bi Bosna i Hercegovina adekvatno pratila razvoj ove oblasti u zemljama EU, potrebna je uspostava podržavajućeg regulatornog okvira koji uključuje domen carinske i poreske politike, prostorno planiranje i gradnju, priključenje punionica na elektroenergetsku mrežu kao i mjere subvencioniranja kupovine električnih vozila. 

Kroz angažman u Udruženju za elektromobilnost pri Privrednoj komori FBIH, EPBIH aktivno učestvuje u pokretanju inicijativa za dopunu i izmjenu regulative iz navedenih oblasti s ciljem stvaranja potrebnih administrativnih i tehničkih pretpostavki za veće korištenje električnih vozila i izgradnju infrastrukture za njihovo 
punjenje.

 


0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.