6.8.2019. 8:21
0
Bećirović: Bez povlaćanja OHR-a dok Bosna i Hercegovina ne postane članica NATO-a i EUf
Umjesto da poštuju Dejtonski mirovni sporazum lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a odlučili su da suprotno Aneksu 10 protjeraju OHR iz Bosne i Hercegovine prije nego što naša država postane punopravna članica NATO-a i EU.

To je nedopustivo i krajnje opasno!

Izjavio je to Denis Bećirović, delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednika SDP-a BiH povodom najnovijeg, kako je ocijenio „štetnog sporazuma lidera tri vladajuće etnokratske stranke u Bosni i Hercegovini.

„Takva politika predstavlja savijanje kičme pred snagama koje žele slabljenje i razbijanje države Bosne i Hercegovine. Ovakav truhli sporazum etnokratskih stranaka može imati nesagledive posljedice. Ne smijemo dozvoliti da se na temeljima nezdravog kompromisa pravi niz novih loših kompromisa koji – tom negativnom kompromiserskom inercijom – vode ka uništenju države, unesrećenosti društva i degradaciji univerzalnih vrijednosti“, rekao je Bećirović.

On je istakao da više od dvije decenije nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma nužno je da međunarodna zajednica i njen Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini u primjeni ovog sporazuma u praksi pređu sa terena politike na teren prava.

„Dok Ustav Bosne i Hercegovine ne bude usaglašen u svim svojim elementima sa međunarodnim pravom, Visoki predstavnik treba da se koristi svojim ovlaštenjima koje ima u članu 5 Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma – da bude konačni tumač njegovog sadržaja. Ne treba zaboraviti da su Aneks 120 potpisala oba entiteta, pored Bosne i Hercegovine, Hrvatske i SRJ koju je naslijedila Srbija, čime su pristali da će prihvatiti to tumačenje pravno relevantnim, a time i za sve strane potpisnice obaveznim. Zato država Bosna i Hercegovina kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma ne smije dozvoliti da OHR ode iz nje, dok se Ustav BiH u svim svojim elementima ne usaglasi sa međunarodnim pravom i dok Bosna i Hercegovina ne ispuni uslove za prijem u EU i NATO.“

Bećirović je rekao da je međunarodna zajednica dužna da Bosnu i Hercegovinu osposobi da postane normalna i funkcionalna država, da kao međunarodnopravni subjekt može da preuzme svoje odgovornosti pred tom međunarodnom zajednicom koje ima svaka nezavisna i suverena država.

„Mi ne smijemo dozvoliti da OHR izgubi svoje ovlasti i završi mandat sve dok Bosna i Hercegovina ne postane punopravna članica NATO-a i EU", poručio je Bećirović, između ostalog.

U sporazumu koji su u ponedjeljak potpisali predsjednici SDA, HDZ BiH i SNSD navodi se 12 principa djelovanja buduće vlasti u BiH.

Jedan od principa je i taj da u procesu napretka BiH ka članstvu u EU treba postepeno stvoriti uvjete da institucije BiH preuzmu puni suverenitet i da se završi mandat OHR-a u BiH“.
 

(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.